Satser på å gi Stortinget politireform i julegave

BLIR DET JULEGAVE? – Det er viktig å understreke at vi vil levere noe annet og mer enn det som var utgangspunktet i politianalysen, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om Politireformen tidligere i høst. Foto: NTB/Scanpix
BLIR DET JULEGAVE? – Det er viktig å understreke at vi vil levere noe annet og mer enn det som var utgangspunktet i politianalysen, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om Politireformen tidligere i høst. Foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har fått refs for å somle. Men nå tar justisministeren sikte på å gi justis-Norge kriminallektyre de kan hygge seg med i julen: Regjeringens forslag til ny politireform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er inne i en avsluttende fase og målet er å få ferdig stortingsmeldingen før juleferien, men jeg vil ikke låse meg helt. Det kan også gå noen uker inn i nyåret, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Reformen var opprinnelig bebudet lagt frem for Stortinget våren 2014, men er blitt kraftig forsinket. Grunnlaget for reformen er den såkalte Politianalysen - tiårets viktigste politidokument – som ble iverksatt etter 22. juliterroren og ferdigstilt i juni 2013. I oktober 2013 gikk høringsfristen for politianalysen ut.

Siden har det vært mye verbalt rabalder og mye frustrasjon i politi-Norge. Kritikere mener politiet har stått på stedet hvil grunnet sommelet.

Les også: Refser Anundsen for beredskaps-sommel

Færre distrikter og mer makt til POD

Analyseutvalget – der blant andre direktør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet satt - har foreslått endringer gjennom to reformer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* En strukturreform, som blant annet foreslo å redusere antallet politidistrikter fra 27 til seks. Trolig lander reformen på 10. Den har også tatt for seg hvilke oppgaver politiet skal ha.

* En kvalitetsreform, som skal danne grunnlag for bedre styring og ledelse i politiet og øke kvaliteten på politiets oppgaveløsning. I realiteten innebærer dette mer makt til POD – som også har ansvar for å følge den opp. To av de åtte som satt i utvalget har etter at de leverte analysen, blitt engasjert i POD for å iverksette den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politianalysen forslår også at det er politidirektøren og ikke politikerne som skal bestemme om et lensmannskontor skal legges ned eller ikke, samt å ansette politimestre. I dag blir disse ansatt av Kongen i statsråd.

Les også: POD-sjef vil legge ned 144 lensmannskontor

Oslos politimester frustrert

Internt i etaten har Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold vært blant dem som eksplisitt har uttrykt sin frustrasjon. Allerede i september 2013 sa han til ABC Nyheter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må det tas beslutninger ganske raskt. Vi må få satt i gang prosessene. I Oslo må det gjøres organisatoriske endringer. Vi håper dette blir lagt frem før sommeren 2014, uttalte Sjøvold.

En konsekvens av at strukturendringene ikke er på plass, er at operasjonssentralen i landets største politidistrikt – Oslo – ifølge politimesteren ikke er rustet for kriser. Etter sommerens terrortrussel varslet han i et brev Politidirektoratet om at fasilitetene ikke holder mål, avdekket nylig ABC Nyheter.

Den forrige regjeringen og 22. julikommisjonen anbefalte sterkt å la Oslo-politiet lede det operative arbeidet i nasjonale kriser siden de har suverent mest erfaring og kompetanse på å løse kriser.

Men regjeringen har valgt å sette det hele på vent: Ny, nasjonal politioperativ sentral «må ses i sammenheng med ny distriktsstruktur», skrev Justisdepartementet nylig i et brev til POD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politimesteren og Gjørv enige: – Det haster!

Ruster opp direktoratet

I stedet svarer de med å bygge et splitter nytt situasjonssenter i Politidirektoratets nybygg på Majorstua, som skal stå ferdig neste høst. Derfra skal direktoratet overta mye av det operative arbeidet i krisesituasjoner – noe som bryter med de nåværende beredskapsprinsippene og altså tidligere anbefalinger.

Hans Sverre Sjøvold vil ikke kommentere ABC Nyheters spørsmål om han anser slaget om ny operasjonssentral som tapt eller bare utsatt, eller utdype hva som etter hans oppfatning er forskjellen på en operasjonssentral og et situasjonssenter.

Men flere kilder i politiet sier til ABC Nyheter at dette er to vidt forskjellige ting: Å erstatte en operasjonssentral med et situasjonssenter er som å erstatte epler med pærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet fremholder imidlertid dette:

«Beredskapsorganisasjonen i direktoratet vil dekke større deler av døgnet med aktiv tjeneste, og organisasjonen vil få mer hensiktsmessige IKT-løsninger. Samhandling mellom politidistrikt og særorgan i krisesituasjoner skal gjennomgås og øves. For å styrke beredskapen og evnen til krisehåndtering, vil POD etablere et situasjonssenter i direktoratets nybygg på Majorstuen i Oslo, som vil stå ferdig høsten 2015.».

Les også: Ny nasjonal operasjonssentral lagt på i. Tajik krever svar fra statsråd Anundsen

Leverer mer enn analysen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har holdt kortene tett til brystet om hva de vil legge frem i reformen. Men under Arendalsuka i august sa han i en debatt om nærpoliti, politireform og terrortrusler:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å understreke at vi vil levere noe annet og mer enn det som var utgangspunktet i politianalysen. Vi forhandler nå, og KrF og Venstre ville være med på forhandlingene, sa Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Årlig leiepris for politibyråkrater: 64 millioner kroner

POLITIREFORMEN

* En utredning om omorganisering av politiet har ligget til behandling i Justisdepartement siden 1. oktober 2013, da høringsfristen gikk ut.

* Justisminister Anders Anundsen (Frp) varsler følgende fremdriftsplan:

* Politianalysen, hvor det bl.a. ble foreslått å redusere antall politidistrikt fra dagens 22 til 6, legges frem for Stortinget før juleferien.

* Umiddelbart etter begynner arbeidet med å vurdere særorganenes rolle, deriblant Kripos og Økokrim. Da vil også en sammenslåing av Kripos og Økokrim vurderes.

* «Intet er hellig», ifølge Anundsen, som samtidig varsler at den fulle og hele nye «plattformen» vil være i sving om seks-syv år.

Kilde: Aftenposten/Justisdepartementet