Ny nasjonal operasjonssentral lagt på is

Tajik krever svar fra statsråd Anundsen

KRISTISK: - Det må være de som leder og utgjør operasjonssentralene i de mer ukompliserte hendelsene som også bør være mannskapet som håndterer store katastrofer og kriser. De har mengdetrening, det har ikke Politidirektoratet, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik, som vil be Anders Anundsen om svar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
KRISTISK: - Det må være de som leder og utgjør operasjonssentralene i de mer ukompliserte hendelsene som også bør være mannskapet som håndterer store katastrofer og kriser. De har mengdetrening, det har ikke Politidirektoratet, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik, som vil be Anders Anundsen om svar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Regjeringen prioriterer å ruste opp situasjonsrommet i Politidirektoratet fremfor operasjonssentralen i Oslo politidistrikt. Hadia Tajik (Ap) er kritisk, og vil ta det opp med justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter avdekket torsdag at regjeringen har stoppet arbeidet med å opprette en nasjonal operasjonssentral i Oslo, som ble sterkt anbefalt av Gjørv-kommisjonen og iverksatt av Stoltenberg-regjeringen etter terrorangrepene 22. juli

Beslutningen har fått Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold til å reagere kraftig. I brev til Politidirektoratet (POD) advarer han mot konsekvensene. Han minner om sommerens terrortrussel og 22. juli, og skriver rett ut at hovedstadspolitiet ikke er godt nok rustet til å håndtere kriser med dagens fasiliteter.

Justisdepartementet vil ikke svare på ABC Nyheters spørsmål om hva som er status for et nytt, nasjonalt operasjonssenter i Oslo, eller om det er øremerket midler til dette i statsbudsjettet for 2015.

Bakgrunn: – Politiet i Oslo ikke rustet til å håndtere kriser

Ruster opp i POD

Statssekretær Hans Røsjorde (Frp) skriver derimot dette i en epost – som for øvrig er en blåkopi av svaret ABC Nyheter mottok fra Politidirektoratets pressevakt en drøy time i forveien:

– I løpet av neste år skal Politidirektoratets nye situasjonssenter stå ferdig. Det vil styrke Politidirektoratets beredskap og krisehåndtering.

– Når det gjelder en nasjonal politioperativ sentral så må dette ses i sammenheng med politireformen. Med færre og større politidistrikter, og dermed større operasjonssentraler, vil disse være i stand til å håndtere større hendelser enn hva operasjonssentralene kan håndtere i dag, skriver Hans Røsjorde.

Det får justiskomiteens leder Hadia Tajik til å reagere:

– Når Røsjorde viser til Politidirektoratets nye situasjonssenter i spørsmålet om behov for en nasjonal politioperativ sentral, kan det virke som at regjeringen vil at Politidirektoratet nå skal gå mer i retning av å operativt lede politiarbeidet i nasjonale kriser. Det er jeg i så fall svært kritisk til. Det må være de som leder og utgjør operasjonssentralene i de mer ukompliserte hendelsene som også bør være mannskapet som håndterer store katastrofer og kriser. De har mengdetrening, det har ikke Politidirektoratet, sier Hadia Tajik til ABC Nyheter, og understreker:

– Dette vil jeg ta opp med justisministeren, for å få klarhet i hvordan han tenker, sier justiskomiteens leder.

Oslos politimester utdyper: – Behovet har vært varslet i åtte år uten å bli tatt til følge

Gjørv ville frata POD ansvaret

Det er staben i Politidirektoratet som har det øverste koordinerende ansvaret i politi-Norge under nasjonal krisehåndtering, mens operasjonssentralene i de respektive distriktene har det operative ansvaret.

I 22. juli-kommisjonens rapport fikk arbeidet utført i PODs daværende spartansk utrustede stabsrom full slakt. Gjørv foreslo som følge av dette i sin rapport rett og slett å frata POD ansvaret for nasjonale kriser. I stedet gikk kommisjonen inn for å etablere en nasjonal operativ politisentral underrlagt Oslo politidistrikt.

Derfor satte Stoltenberg-regjeringen av fem millioner til å utrede en slik sentral. Utredningen var klar for et snaut år siden. Rapporten har justisminister Anders Anundsen & Co. lagt i fryseboksen – siden det blir færre politidistrikt som følge av politireformen, og dermed også større operasjonssentraler, ifølge statssektretær Røsjorde og POD.

Til det sier Hadia Tajik:

– Også med større politidistrikter vil det kunne oppstå kriser eller katastrofer som rammer flere politidistrikter samtidig. Behovet for en bedre koordinering av slike nasjonale katastrofer blir med andre ord ikke borte selv om det etter hvert kommer en politireform.

Les også: Gjørv tok politiet i skole på nytt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus