Meny

Redningsskøyta: – Direkte farlig å befinne seg til sjøs

Kristiansand. Det er sterk vind i området og Varoddbroen står i fare for å bli stengt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet i Sør-Norge fører til flere stengte veier og innstilte fergeavganger. Meteorologene ber folk holde seg innendørs.

Meteorologene advarer mot både storm, høy vannstand, seks meter høye bølger, snøskredfare og vanskelige kjøreforhold – for å nevne noe.

Tirsdag ettermiddag blåste det liten storm flere steder på Vestlandet, og det er ventet full storm på kysten av Rogaland. Langs kysten kan det bli bølger på rundt seks meter, skriver Yr.no.

– Farlig å gå ut

Skipper Arne Christensen på Redningsskøyta RS Sjømann, var ute til sjøs rundt Stavanger tirsdag kveld, forteller til NTB om farlige forhold.

Les også: – Husk dette før stormen kommer

– Vi var en tur ute ved Jåttåvågen, og der blåste det så kraftig at det var direkte farlig å befinne seg til sjøs, eller gjøre arbeid der. Det var en vindstyrke på 28 meter per sekund, sier han.

– Når det blåser såpass godt på kysten er det ingen store grunner til å gå ut, sier vakthavende meteorolog i Bergen, Martin Granerød.

Spesielt i Nordhordland og i Hardanger er trær tatt av vinden og veltet flere steder, skriver Bergensavisen.

– I hele distriktet får vi meldinger om trær som velter i veibanen i hytt og vær, sier trafikkoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen til avisen.

Flere veier stengt

Uværet har blant annet ført til at flere fylkesveier og broer er stengt. På europavei 134 over Haukelifjell var det ved 22-tiden tirsdag kolonnekjøring.

Riksvei 13 Vikafjellet er stengt og blir ikke åpnet før tidligst onsdag, mens riksvei 7 over Hardangervidda var stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn.

Også flere fergeavganger ble tirsdag innstilt, blant annet fergen mellom Oslo og Frederikshavn i Danmark.

– Kaptein har gjort en vurdering på at det kommer til å være for mye vind. Det fører også til at avgangen fra Frederikshavn klokken 9.00 også er innstilt, sier Jesper Waltersson i Stena Line til VG.

Avisen skriver også at Color Line melder om mindre forsinkelser på grunn av værforholdene.

Uværet herjer

Uværet vil herje langs kysten fra Østfold, via Sørlandet og Vestlandet til Stad – og vil variere mellom liten storm og full storm.

Bakgrunn: – Det blir full storm

Uværet vil bevege seg fra Vestlandet og østover. I vest og i Agder-fylkene er det ventet mest vind mellom klokken 22 og 24 tirsdag, melder Yr. Den verste vinden vil gi seg i løpet av natta og morgentimene.

Mest nedbør er ventet i Rogaland og Vest-Agder, hvor det er ventet opp mot 50 millimeter på tolv timer. Den sterke vinden vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel der det i tillegg til den kraftige vinden østafjells og i Skagerrak, også advares mot høy vannstand.

Høy vannstand

Onsdag kveld er det risiko for høy vannstand fra Hvaler til Mandal. «Estimert til 70-90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene, ventes sent onsdag kveld og natt til torsdag», skriver Meteorologisk institutt.

I Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det meldt om stor snøskredfare – faregrad 4 – onsdag.

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det ventet sørlig full storm på kysten og i fjellet. Sterk vind og snø vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet. Natt til torsdag er det ventet høy vannstand, 70-80 centimeter over tidevannstabellen, står det i OBS-varselet.

Ta forholdsregler

Kraftig vind og høy vannstand gir ikke minst utfordringer for båteiere, som oppfordres til å ta en ekstra kikk på fortøyninger og surringer av presenninger før vinden tar skikkelig tak.

Forsikringsselskapet IF går også ut med en liste over forholdsregler de mener folk bør ta før stormen kommer.

Blant punktene er å sørge for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv slik at vannet renner bort slik det skal. Også sluk inne i huset bør ettersees og renses.

Store biler, campingvogner og bobiler bør også flyttes i le ettersom de har så stor overflate at de nærmest vil fungere som seil i vinden.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus