Meny

Fredsprisvinnere i godt samspill

SOM FAMILIE: Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi kalte Malala Yousafzai for sin nye datter da de to fredsprisvinnerne møtte pressen i Nobelinstituttet tirsdag.

– Jeg har en datter i salen og en ny datter ved siden av meg, sa han på pressekonferansen i Nobelinstituttet. Han forklarte dette med at det nå er et sterkt bånd mellom de to fredsprisvinnerne, og han kalte Malala for den modigste barnet som tenkes kan.

– Jeg er så heldig som mottar prisen sammen med henne. Jeg håper at vi sammen kan gjøre verden fredeligere, sa Satyarthi, som i mange år har jobbet med å bekjempe barnearbeid i India.

De to fredsprisvinnerne hadde en god tone seg imellom, med mye smil og latter, og begge var opptatt av at det er viktig å få en dialog mellom deres to land.

Barns rettigheter

Fredsprisvinner Malala Yousafzai oppfordret statsministrene i India og Pakistan om å sette barns rettigheter høyt opp på sin prioriteringsliste.

Den 17 år gamle pakistanske jenta har bodd i Birmingham i Storbritannia de siste årene. Hun ble for alvor kjent da hun overlevde et Taliban-attentat i oktober 2012.

De to fredsprisvinnerne ble spurt om hva de synes om at de indiske og pakistanske statsministrene ikke kom til Oslo til utdelingen, slik Malala Yousafzai hadde invitert dem til.

– Sterkt forhold

– Et sterkt forhold mellom landene er viktig. India og Pakistan er som alle land. Land har grenser, men det betyr ikke at de må hate hverandre. Det ville gledet meg veldig hvis statsministrene hadde kommet hit, sa Yousafzai.

Indiske Kailash Satyarthi mente på sin side at det viktigste er det mellomfolkelige forholdet, at det er tillit og fordragelighet mellom vanlige folk. At folk forsøker å snakke med hverandre.

– Jeg har reist til Pakistan i 25 år og ser ingen forskjell på folkene i de to landene. Pakistanerne er hyggelige og tar godt imot meg, sa han.

– Aldri kjent slik varme

– Mine familiemedlemmer og jeg kom i går, og siden har venner i India spurt om jeg har med varme nok klær til kalde Norge. Jeg har svart at jeg aldri har kjent en slik varme som her i Oslo. Fra komitélederen og komitésekretæren, men særlig fra barn. Denne prisen er veldig viktig for millioner på millioner av barn som blir nektet en barndom, nektet frihet og god helse. Barn som blir ofre for terror, som blir tvunget til prostitusjon og til å være barnesoldater. Dette er en stor ære for alle dem, en pris til alle guttene og jentene i verden, sa Satyarthi.

Ønsker å dra tilbake

Malala Yousafzai sa også at hun ønsker å returnere til Pakistan en dag.

– Pakistan er mitt land, mitt hjem. Jeg vil definitivt reise tilbake. Jeg håper jeg får se at barn som jobber, også skal bli sett i skoleuniformer og med skolebøker. Jeg har alltid følt byrden om at jeg burde gjøre noe. Jeg har alltid drømt om å gi barn en kvalitetsutdannelse som er gratis, sa hun.

– Min drøm er å se at alle barn i Pakistan får en utdannelse. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil dra tilbake som politiker, fortsatte hun.

Hun avviste at det å få fredsprisen som 17-åring føles som en byrde.

– Selv om det kan se ut som prisen innebærer press, er den en styrke og en oppmuntring, sa Malala Yousafzai.

Venninner på plass

De to venninnene hennes som også ble skutt da Taliban forsøkte å drepe Malala på skolebussen, var også blant gjestene på Nobelinstituttet tirsdag.

– Vi er så stolte av dem begge to, sier en av venninnene og sier at Malala er en inspirasjon for henne.

– På bussen var jeg redd, men hun har inspirert meg til å kjempe videre for utdannelse. Det er vår rett, sier jenta. Sammen med ytterligere en jente som overlevde skytingen på bussen, går hun i dag på en internasjonal skole i Wales.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus