Stor svensk studie:

– Økt risiko for spedbarnsdød hos overvektige mødre

SPEDBARNSDØD: I både Sverige og Norge er det sjelden at spedbarn dør. Men ny forskning viser at risikoen er høyere dersom mor veier for mye i begynnelsen av svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SPEDBARNSDØD: I både Sverige og Norge er det sjelden at spedbarn dør. Men ny forskning viser at risikoen er høyere dersom mor veier for mye i begynnelsen av svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Risikoen for at barn skal dø før de fyller ett år, øker når mor er overvektig tidlig i graviditeten, ifølge ny forskning. – Vi må ikke stikke hodet i sanden, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvekt og fedme øker blant kvinner i fruktbar alder verden over. En rekke studier har funnet sammenheng mellom høy kroppsmasseindeks (BMI) og økt risiko både for mor og barn, under og etter svangerskapet.

Nå har et forskerteam fra Sverige og USA undersøkt sammenheng mellom høy BMI hos mor tidlig i svangerskapet og risiko for at barn dør før de fyller ett år, såkalt spedbarnsdødelighet.

De har tatt for seg mer enn 1,8 millioner fødsler med ett foster, som er registrert i det svenske fødselsregisteret mellom 1992 og 2010.

Sverige har en av de laveste ratene for spedbarnsdødelighet i verden, rundt tre barn per tusen fødte.

Men den ferske undersøkelsen viser at risikoen for at babyen ikke skal få oppleve sin første bursdag, øker jo mer moren veier i begynnelsen av svangerskapet.

– Risikoen for å oppleve spedbarnsdødelighet for den enkelte kvinne i Sverige, og også i Norge, er veldig lav. Men den er høyere om man har høy kroppsvekt, sier forsker Stefan Johansson ved Karolinska institutet i Stockholm til ABC Nyheter.

Han er førsteforfatter av studien som er publisert i British Medical Journal (BMJ).

– Vårt budskap er at dette er et folkehelsespørsmål, man må jobbe for å forebygge. I tillegg handler det om at man i svangerskapsomsorgen må kjenne til risikoen og handle deretter, fortsetter Johansson.

Les også: – Fet mat skader fosteret

– God og viktig studie

Forsker Katrine Mari Owe ved Nasjonal kompetansetjeneste for Kvinnehelse, Oslo Universitetssykehus, og Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, mener den svenske studien er veldig interessant og god.

– Spedbarnsdødelighet er et alvorlig utfall. Det er ikke risikofritt for kvinner å starte svangerskapet sitt med for høy vekt, sier hun til ABC Nyheter.

Hun synes det er veldig interessant at studien viser at den økte risikoen ikke bare gjelder de tyngste gravide som lider av fedme, men også de som er overvektige.

Owe, som har skrevet en kommentarartikkel om temaet i BMJ, mener studier som denne gir en viktig beskjed til helsemyndigheter og politikere.

– Dette er en av flere studier som viser at vi må ta tak i fedmeepidemien, for utviklingen får konsekvenser for neste generasjon.

– Her må vi ikke stikke hodet i sanden, men følge med og følge opp – forebygging er det beste, fortsetter forskeren.

– Ett av ti dødsfall kan skyldes overvekt og fedme

I løpet av perioden forskerne undersøkte, døde totalt 5.428 spedbarn, noe som tilsvarer en spedbarnsdødelighetsrate på 2,9 dødsfall per 1.000 fødsler.

Undersøkelsen viste at spedbarnsdødeligheten økte i takt med økende BMI hos mor tidlig i svangerskapet.

Raten gikk fra 2,4 per 1.000 fødsler blant kvinner med normal vekt (BMI fra 18,5 til 24,9) til 5,8 dødsfall per 1.000 fødsler for kvinner som led av alvorlig fedme (BMI 40 eller mer).

Sammenlignet med normalvektige mødre, var risikoen mer enn doblet for spedbarnsdød om mor hadde BMI på 35 eller mer.

Det var også en moderat økt risiko i dersom mor var overvektig eller hadde den mildeste formen for fedme (opp til BMI 34,9).

På bakgrunn av resultatene har forskerne beregnet at 458 av dødsfallene (11 prosent) i studien kan skyldes mors overvekt eller fedme.

Les også: Firedobling av kvinner over 50 år som føder i Norge

– Tre dødsårsaker skiller seg ut

Johansson forklarer at resultatene bekrefter funn fra tidligere studier som har sett på sammenheng mellom mors BMI og risiko for at barnet dør.

– Det som gjør vår studie annerledes er for det første at den er veldig stor. For det andre så kunne vi sortere mellom dødsårsaker for barn som døde, fordi vi hadde så mange tilfeller. Andre studier har ikke handlet om dødsårsaker, sier forskeren til ABC Nyheter.

Han forklarer at de kunne seg tre hovedgrupper som var overrepresentert hos kvinner med høyere BMI:

– For tidlig fødsel er vanligere hos kvinner med høy BMI, og gir økt risiko for spedbarnsdød. Medfødte misdannelser er vanligere hos barn av kvinner med høy kroppsvekt, noe som trolig kan knyttes til økt risiko for svangerskapsdiabetes, som igjen øker risikoen for misdannelser. Det tredje er ulike komplikasjoner under fødselen, som for eksempel oksygenmangel, også den risikoen øker med mors økende BMI, sier Johansson.

– Når kvinner med høy kroppsvekt er gravide bør de som følger opp svangerskapet være ekstra oppmerksomme, for eksempel lete etter tegn på svangerskapsdiabetes og sørge for ekstra fosterovervåkning under fødselen.

Men først og fremst er det et forebyggingsspørsmål. Og man bør jobbe målrettet mot den unge befolkningen, og unge kvinner spesielt, mener forskeren.

– Må tas på alvor

Johansson får støtte fra forsker Katrine Mari Owe som mener det er svært viktig at helsemyndigheter og politikere tar dette problemet på alvor.

– Om man ikke opplever at barnet dør, så er det også andre risiko som er forbundet med fedme og overvekt hos gravide, blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes hos barna senere i livet. Og selve fødselen ender oftere med akutt keisersnitt hvis mor er overvektig eller har fedme. Det er også komplikasjoner forbundet med det, sier hun.

Hun mener man ikke skal drive skremselspropaganda, men jobbe forebyggende i et folkehelseperspektiv:

– Det viktige da er at de som er i kontakt med kvinner som planlegger graviditet eller er i fruktbar alder, registrerer fedme og overvekt. Og at kvinnene informeres om risikoen knyttet til dette og følges opp, sier Owe ved Nasjonal kompetansetjeneste for Kvinnehelse og Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Mer om studien:

Sverige har en av de laveste ratene for spedbarnsdødelighet i verden.

Av mer enn 1,8 millioner fødsler i Sverige mellom 1992 0g 2010, døde totalt 5428 spedbarn, noe som tilsvarer en spedbarnsdødelighetsrate på 2,9 dødsfall per 1000 fødsler.

To tredjedeler av babyene døde i løpet av de første 28 dagene av livet.

Dødsårsaker inkluderte medfødte misdannelser, oksygenmangel i forbindelse med fødsel, infeksjoner og krybbedød (SIDS). Resultatene ble korrigert for andre faktorer som kan påvirke risikoen for spedbarnsdødelighet, som fødselsår og mors alder, høyde, røyking og utdanning.

Les hele studien i BMJ

Les også: – Økologiske grønnsaker kan beskytte under svangerskapet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:36 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier tross svak Bjøntegaard-skyting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag
Siste nytt
15:36SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier tross svak Bjøntegaard-skyting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus