Ny forskning:

– Luftveisinfeksjoner utløser astma - ikke paracetamol

ÅRSAK TIL ASTMA? En rekke studier har funnet en sammenheng mellom barns bruk av smertestillende medisiner som inneholder paracetamol, blant andre Paracet og Pinex, og økt risiko for astma. Forskere bak ny analyse mener sammenhengen er overdrevet. Foto: NTB scanpix
ÅRSAK TIL ASTMA? En rekke studier har funnet en sammenheng mellom barns bruk av smertestillende medisiner som inneholder paracetamol, blant andre Paracet og Pinex, og økt risiko for astma. Forskere bak ny analyse mener sammenhengen er overdrevet. Foto: NTB scanpix

Gir paracetamol økt risiko for astma? Eller er det sykdommen man lindrer med medisinen, som utløser astma? – Som høna og egget, sier overlege. – Vær alltid tilbakeholden, råder Legemiddelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om studien:

Den australske studien er en type studie der forskerne går gjennom flere studier og lager en samleanalyse. De velger på forhånd ut hvilken type studier som skal inkluderes.

En slik gjennomgang av flere stuider om samme tema, kalles også en metaanalyse.

I denne analysen har de sett på bruk av paracetamol hos kvinner under svangerskapet, og forekomst av astma hos barna etter femårsalder. De har også sett på barns bruk av paracetamol før toårsalder og forekomst av astma etter femårsalder.

Elleve studier er inkludert i analysen.

Analysen viser at det er en sammeheng mellom paracetamol-bruk og økt astmaforekomst, men få av disse studiene har registrert forekomst av sykdom hos den gravide eller hos barnet.

Forskerne mener det derfor er mye som tyder på at luftveisinfeksjoner hos gravide og små barn betyr mer for utviklingen av astma enn bruk av paracetamol.

Mer om paracetamol

Paracetamol-holdige legemidler selges både uten resept og med resept. Reseptfrie paracetamol-holdige legemidler har siden 2003 vært tilgjengelig både i butikker, kiosker og bensinstasjoner i tillegg til apotek.

Paracet er det mest brukte smertestillende legemiddelet i Norge.

Paracetamol selges også under andre merkenavn, som for eksempel Pinex.

Paracetamol er det smertestillende legemiddelet Statens legemiddelverk anbefaler, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

Paracetamol-bruken har i løpet av 20 år doblet seg blant barn og unge i Norge. Blant voksne er bruken tredoblet i samme periode.

Det har vært en dramatisk økning i forekomsten av astma og allergi hos barn og unge de siste tiårene. Samtidig har bruken av smertestillende medisiner økt.

En rekke studier har de senere årene undersøkt om det er en sammenheng mellom økt astmaforekomst og bruk av det mest vanlige smertestillende middelet, paracetamol, som blant annet finnes i Paracet, Panodil og Pinex.

Mange studier har funnet en sammenheng mellom paracetamol-bruk tidlig i livet, enten mors bruk under svangerskapet eller barns bruk de første leveårene, og økt astmarisiko. Men resultatene har ikke vært entydige.

Når har australske forskere analysert elleve slike studier, som er publisert i årene 2005-2013.

De konkluderer med at sammenhengen mellom paracetamol og økt astmarisiko er overdrevet.

Les også: – Paracetamol kan gi astma hos barn

Peker på luftveisinfeksjoner

I den ferske analysen, som er publisert i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood, konkluderer forskerne med at man kan se flere tilfeller av astma hos dem som har fått paracetamol tidlig i livet.

Men de mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å si at det er det smertestillende og febernedsettende legemiddelet som er problemet.

De knytter den økte astmaforekomsten heller til luftveisinfeksjoner, som er en kjent risikofaktor for astma. Paracetamol brukes ofte som behandling i forbindelse med luftveisinfeksjoner, og studiene har ikke tatt sykdom med i vurderingen, skriver de.

Les også: Paracetamol kan gi astma

– Bekrefter det vi har hevdet

– Analysen bekrefter det vi har hevdet tidligere; det er mye som tyder på at det er luftveisinfeksjon, ikke paracetamol-bruk, som kan forklare den høyere forekomsten av astma, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Paracetamol er den smertestillende medisinen Legemiddelverket anbefaler, også til gravide og barn, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

Hortemo mener den australske analysen bidrar til å styrke denne anbefalingen.

– Man bør alltid være tilbakeholden med medisiner, men har man bruk for smertestillende under graviditet og i småbarnsalder, er paracetamol fortsatt førstevalget. Denne artikkelen bidrar til å styrke denne anbefaling, fortsetter han.

Les også: – Ikke aktuelt å fjerne Paracet fra butikkene i Norge

– Alt blir tolkning

Overlege Egil Bakkeheim ved Kvinne- og barneklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS), har selv forsket på og funnet en sammenheng mellom økt astmarisiko og bruk av paracetamol. Den norske miljø- og barneastma-studien som ble publisert i 2011, er en av de elleve studiene som er med i den australske forskningsanalysen.

Han mener slike analyser kan være gode, men understreker samtidig at det kan være vanskelig å komme til én konklusjon på bakgrunn av flere ulike studier.

– Det er gjort mange like metaanalyser av sammenhengen mellom astma og paracetamol-inntak. Det blir som med høna og egget; det er vanskelig å si hva som er årsak og effekt. Alt blir tolkning, sier Bakkeheim til ABC Nyheter.

– Man er ikke noe nærmere et svar. Denne analysen bekrefter det som har vært gjort tidligere, at avhengig av hvilke studier man plukker ut, så kan man få det ene eller det andre svaret, fortsetter overlegen.

Les også: Litt for mye paracetamol kan være skadelig over tid

Flere teorier om effekt av paracetamol

I en artikkel i fagbladet Allergi i praksis har Bakkeheim tidligere skissert ulike teorier om hvilke biologiske mekanismer som kan bidra til å forklare sammenhengen mellom bruk av paracetamol og utvikling av astma og allergi.

En hypotese er at feber har en beskyttende effekt mot utvikling av astma og allergier. Den febernedsettende effekten av paracetamol kan derfor være med på å redusere denne beskyttende effekten.

En annen teori er at paracetamol gir større risiko for allergisk inflammasjon, på grunn av at legemiddelet bidrar til å endre balansen mellom såkalte T-hjelpeceller i immunforsvaret.

Nok en teori går ut på at paracetamol virker motsatt av antioksidanter, og dermed svekker kroppens evne til å forsvare seg mot frie radikaler.

Les også: - Paracetamol fremdeles førstevalg

– Ikke harde fakta

Bakkeheims forskning og de andre studiene som er med i analysen, er såkalte epidemiologiske studier, der man ser på sykdomsutbredelse i en befolkning og ser etter sammenhenger som kan forklare hvorfor det utvikler seg som det gjør.

– Det som er det store spørsmålet er om det er luftveisinfeksjoner som utløser astma, og man gir paracetamol for å lindre disse, eller om det er paracetamol som utløser astma. Det kan ikke slike studier svare på. Det blir assosiasjoner og ikke harde fakta, sier overlegen.

Han får støtte fra Hortemo i Legemiddelverket:

– Det er nyttig at det blir gjort denne typen epidemiologiske studier, men de kan ikke si noe sikkert om årsakssammenheng, sier han.

Les også: Dobbelt så mange ringer gifttelefonen om paracet-forgiftning

Får vi noen gang svaret?

Om man virkelig skulle få svar på om paracetamolbruk gir mer astma, måtte man gjort kontrollerte forsøk, forklarer Bakkeheim.

– Man måtte gjort en såkalt dobbeltblind placebokontrollert studie, hvor man gir en gruppe paracetamol og en gruppe narremedisin.

– Men det er vanskelig å gjøre med gravide og småbarn av etiske grunner.

Bakkeheim sier man også kunne gjort forsøk der en gruppe fikk paracetamol og en fikk et ibuprofen (virkestoffet i Ibux), som er et annet smertestillende middel.

– Men ibuprofen har en del bivirkninger som er uheldige, særlig i forbindelse med svangerskap og for de minste barna, forklarer han.

– Det er gjort noen forsøk med ibuprofen og paracetamol, som har vist at ibuprofen beskytter noe mot astmasymptomer. Det er det nærmeste man har kommet å klare å skille mellom hva som er årsak og effekt, sier overlegen ved Kvinne- og barneklinikken på OUS.

Også Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk har liten tro på at man vil få et sikkert svar.

– Det er vanskelig å tenke seg kontrollerte kliniske studier med gravide og småbarn for å avklare dette, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Siste nytt
00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus