Meny

Ny forskning:

– Luftveisinfeksjoner utløser astma - ikke paracetamol

ÅRSAK TIL ASTMA? En rekke studier har funnet en sammenheng mellom barns bruk av smertestillende medisiner som inneholder paracetamol, blant andre Paracet og Pinex, og økt risiko for astma. Forskere bak ny analyse mener sammenhengen er overdrevet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gir paracetamol økt risiko for astma? Eller er det sykdommen man lindrer med medisinen, som utløser astma? – Som høna og egget, sier overlege. – Vær alltid tilbakeholden, råder Legemiddelverket.

Mer om studien:

Den australske studien er en type studie der forskerne går gjennom flere studier og lager en samleanalyse. De velger på forhånd ut hvilken type studier som skal inkluderes.

En slik gjennomgang av flere stuider om samme tema, kalles også en metaanalyse.

I denne analysen har de sett på bruk av paracetamol hos kvinner under svangerskapet, og forekomst av astma hos barna etter femårsalder. De har også sett på barns bruk av paracetamol før toårsalder og forekomst av astma etter femårsalder.

Elleve studier er inkludert i analysen.

Analysen viser at det er en sammeheng mellom paracetamol-bruk og økt astmaforekomst, men få av disse studiene har registrert forekomst av sykdom hos den gravide eller hos barnet.

Forskerne mener det derfor er mye som tyder på at luftveisinfeksjoner hos gravide og små barn betyr mer for utviklingen av astma enn bruk av paracetamol.

Mer om paracetamol

Paracetamol-holdige legemidler selges både uten resept og med resept. Reseptfrie paracetamol-holdige legemidler har siden 2003 vært tilgjengelig både i butikker, kiosker og bensinstasjoner i tillegg til apotek.

Paracet er det mest brukte smertestillende legemiddelet i Norge.

Paracetamol selges også under andre merkenavn, som for eksempel Pinex.

Paracetamol er det smertestillende legemiddelet Statens legemiddelverk anbefaler, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

Paracetamol-bruken har i løpet av 20 år doblet seg blant barn og unge i Norge. Blant voksne er bruken tredoblet i samme periode.

Det har vært en dramatisk økning i forekomsten av astma og allergi hos barn og unge de siste tiårene. Samtidig har bruken av smertestillende medisiner økt.

En rekke studier har de senere årene undersøkt om det er en sammenheng mellom økt astmaforekomst og bruk av det mest vanlige smertestillende middelet, paracetamol, som blant annet finnes i Paracet, Panodil og Pinex.

Mange studier har funnet en sammenheng mellom paracetamol-bruk tidlig i livet, enten mors bruk under svangerskapet eller barns bruk de første leveårene, og økt astmarisiko. Men resultatene har ikke vært entydige.

Når har australske forskere analysert elleve slike studier, som er publisert i årene 2005-2013.

De konkluderer med at sammenhengen mellom paracetamol og økt astmarisiko er overdrevet.

Les også: – Paracetamol kan gi astma hos barn

Peker på luftveisinfeksjoner

I den ferske analysen, som er publisert i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood, konkluderer forskerne med at man kan se flere tilfeller av astma hos dem som har fått paracetamol tidlig i livet.

Men de mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å si at det er det smertestillende og febernedsettende legemiddelet som er problemet.

De knytter den økte astmaforekomsten heller til luftveisinfeksjoner, som er en kjent risikofaktor for astma. Paracetamol brukes ofte som behandling i forbindelse med luftveisinfeksjoner, og studiene har ikke tatt sykdom med i vurderingen, skriver de.

Les også: Paracetamol kan gi astma

– Bekrefter det vi har hevdet

– Analysen bekrefter det vi har hevdet tidligere; det er mye som tyder på at det er luftveisinfeksjon, ikke paracetamol-bruk, som kan forklare den høyere forekomsten av astma, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Paracetamol er den smertestillende medisinen Legemiddelverket anbefaler, også til gravide og barn, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

Hortemo mener den australske analysen bidrar til å styrke denne anbefalingen.

– Man bør alltid være tilbakeholden med medisiner, men har man bruk for smertestillende under graviditet og i småbarnsalder, er paracetamol fortsatt førstevalget. Denne artikkelen bidrar til å styrke denne anbefaling, fortsetter han.

Les også: – Ikke aktuelt å fjerne Paracet fra butikkene i Norge

– Alt blir tolkning

Overlege Egil Bakkeheim ved Kvinne- og barneklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS), har selv forsket på og funnet en sammenheng mellom økt astmarisiko og bruk av paracetamol. Den norske miljø- og barneastma-studien som ble publisert i 2011, er en av de elleve studiene som er med i den australske forskningsanalysen.

Han mener slike analyser kan være gode, men understreker samtidig at det kan være vanskelig å komme til én konklusjon på bakgrunn av flere ulike studier.

– Det er gjort mange like metaanalyser av sammenhengen mellom astma og paracetamol-inntak. Det blir som med høna og egget; det er vanskelig å si hva som er årsak og effekt. Alt blir tolkning, sier Bakkeheim til ABC Nyheter.

– Man er ikke noe nærmere et svar. Denne analysen bekrefter det som har vært gjort tidligere, at avhengig av hvilke studier man plukker ut, så kan man få det ene eller det andre svaret, fortsetter overlegen.

Les også: Litt for mye paracetamol kan være skadelig over tid

Flere teorier om effekt av paracetamol

I en artikkel i fagbladet Allergi i praksis har Bakkeheim tidligere skissert ulike teorier om hvilke biologiske mekanismer som kan bidra til å forklare sammenhengen mellom bruk av paracetamol og utvikling av astma og allergi.

En hypotese er at feber har en beskyttende effekt mot utvikling av astma og allergier. Den febernedsettende effekten av paracetamol kan derfor være med på å redusere denne beskyttende effekten.

En annen teori er at paracetamol gir større risiko for allergisk inflammasjon, på grunn av at legemiddelet bidrar til å endre balansen mellom såkalte T-hjelpeceller i immunforsvaret.

Nok en teori går ut på at paracetamol virker motsatt av antioksidanter, og dermed svekker kroppens evne til å forsvare seg mot frie radikaler.

Les også: - Paracetamol fremdeles førstevalg

– Ikke harde fakta

Bakkeheims forskning og de andre studiene som er med i analysen, er såkalte epidemiologiske studier, der man ser på sykdomsutbredelse i en befolkning og ser etter sammenhenger som kan forklare hvorfor det utvikler seg som det gjør.

– Det som er det store spørsmålet er om det er luftveisinfeksjoner som utløser astma, og man gir paracetamol for å lindre disse, eller om det er paracetamol som utløser astma. Det kan ikke slike studier svare på. Det blir assosiasjoner og ikke harde fakta, sier overlegen.

Han får støtte fra Hortemo i Legemiddelverket:

– Det er nyttig at det blir gjort denne typen epidemiologiske studier, men de kan ikke si noe sikkert om årsakssammenheng, sier han.

Les også: Dobbelt så mange ringer gifttelefonen om paracet-forgiftning

Får vi noen gang svaret?

Om man virkelig skulle få svar på om paracetamolbruk gir mer astma, måtte man gjort kontrollerte forsøk, forklarer Bakkeheim.

– Man måtte gjort en såkalt dobbeltblind placebokontrollert studie, hvor man gir en gruppe paracetamol og en gruppe narremedisin.

– Men det er vanskelig å gjøre med gravide og småbarn av etiske grunner.

Bakkeheim sier man også kunne gjort forsøk der en gruppe fikk paracetamol og en fikk et ibuprofen (virkestoffet i Ibux), som er et annet smertestillende middel.

– Men ibuprofen har en del bivirkninger som er uheldige, særlig i forbindelse med svangerskap og for de minste barna, forklarer han.

– Det er gjort noen forsøk med ibuprofen og paracetamol, som har vist at ibuprofen beskytter noe mot astmasymptomer. Det er det nærmeste man har kommet å klare å skille mellom hva som er årsak og effekt, sier overlegen ved Kvinne- og barneklinikken på OUS.

Også Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk har liten tro på at man vil få et sikkert svar.

– Det er vanskelig å tenke seg kontrollerte kliniske studier med gravide og småbarn for å avklare dette, sier han til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død
Siste nytt
17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus