Eriksson vil heve aldersgrensa til 75 år

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

LO vil forsøke å overtale flertallet i Stortinget til å stoppe arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) planer om 75 års aldersgrense i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi blir stadig flere eldre, og stadig flere eldre har god helse. Flere av dem ønsker å delta i arbeidslivet. Samtidig trenger vi mer arbeidskraft. Da er dette fornuftig, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til NTB.

– De som har lyst til å delta, skal få delta, oppsummerer han.

Men både arbeidstakerorganisasjonene LO og Unio og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) går imot forslaget. I stedet for å heve dagens aldersgrense på 70 år, ønsker de flere tiltak for å beholde folk i 60-årene i arbeidslivet.

– Eriksson har gått ut med en brannfakkel, der han vet at både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden står sterkt imot ham, sier LO-lederen.

Eriksson tror på flertall

– Saken skal behandles i Stortinget, og vi må gjøre en jobb mot dem som sitter der. Vi er ikke ferdige med saken, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

Eriksson tror imidlertid at regjeringen har støttepartiene KrF og Venstre med seg når saken skal fram for Stortinget.

– Vi skal legge dette fram før jul. Jeg registrerer at både Venstre og KrF i sine programmer har sagt at de vil øke aldersgrensen. Det har de også sagt i opposisjon. Jeg har ikke mottatt noen signaler på at de har endret politikk på dette området, sier Eriksson.

Han sier det ikke er noen motsetning mellom å heve dagens aldersgrense og å iverksette tiltak for å få arbeidstakere i 60-årene til å fortsette i arbeidslivet.

– Jeg setter meg ned når som helst med LO, NHO og de øvrige aktørene for å diskutere hvordan vi kan få flere mellom 62 og 67 til å delta lengre i arbeidslivet. Det er ikke noe argument for å ha regler som pælmer folk ut av arbeidslivet når de blir 67, sier statsråden til NTB.

Heves først til 72

Eriksson kom med nyheten i et møte i arbeids- og pensjonspolitisk råd tirsdag. Der kunngjorde han at aldersgrensen i første omgang skal settes opp til 72 år. Deretter vil regjeringen sammen med partene i arbeidslivet diskutere innretning og premisser for en senere økning til 75 år.

De såkalte bedriftsinterne aldersgrensene heves fra 67 til 70 år. Bakgrunnen for at dette gjøres i to omganger er blant annet velferdsytelsene som seniorer i arbeidslivet har rett til, blant annet sykepenger og pensjon.

Pensjonsalderen på 67 år blir stående. Det samme gjør aldersgrensen som enkelte ansatte i politiet, rettsvesenet, brann- og redningsetaten og helsevesenet har.

Allerede i regjeringsplattformen klargjorde Høyre og Fremskrittspartiet at alle lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet skulle gjennomgås, med sikte på å legge til rette for at eldre arbeidstakere kan jobbe lenger.

Delt syn

Statens seniorråd er blant dem som har uttalt seg positivt om regjeringens forslag.

– Vi både kan og vil arbeide lenger, sier rådets leder Wenche Frogn Sellæg.

– Endringen gjør det mulig for dem som nærmer seg pensjonsalderen etter dagens regler, å forhandle med arbeidsgiveren om å fortsette, framholder hun.

Også fagforeningen Akademikerne roser forslaget. De mener alder i seg selv ikke bør være grunn til oppsigelse. Begge organisasjonene vil helst ikke ha noen øvre aldersgrense i det hele tatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus