Trolig ny valgomgang i Tunisia

Valgmedarbeidere i gang med å telle stemmer i Sousse i Tunisia søndag. Foto: Reuters
Valgmedarbeidere i gang med å telle stemmer i Sousse i Tunisia søndag. Foto: Reuters

De to viktigste kandidatene i presidentvalget i Tunisia går trolig videre til en andre valgomgang, ifølge foreløpige prognoser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prognosene til den statlige fjernsynsstasjonen Tunisia 1 tyder på at tidligere statsminister Beji Caid Essebsi får 48 prosent av stemmene, mens den midlertidige presidenten Moncef Marzouki får 27 prosent.

Valgdagsmålinger tyder på et jevnere oppgjør mellom de to, og begge hevdet de hadde fått flest stemmer etter at stemmelokalene stengte søndag.

87 år gamle Essebsi tilhører det sekulære og anti-islamistiske Nidaa Tounes-partiet. Mens han hadde sentrale stillinger under landets tidligere diktatorer, har Marzouki en fortid som dissident før revolusjonen 2011.

Den var i Tunisia den arabiske våren begynte, og det er også her revolusjonen har fungert best. Selv om landet har vært preget av sterke politiske konflikter, er et langt mer demokratisk styresett blitt innført.

Valgdeltakelsen søndag var på nesten 54 prosent, ifølge valgkommisjonen. Det skal ha vært enkelte tilfeller av stemmekjøp og annen valgfusk, men europeisk observatører mener presidentvalget fungerte bedre enn parlamentsvalget i forrige måned.

Personvernpolicy