– Føler vi ikke helt gjør jobben vår

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) frykter høye mørketall når det kommer til omsorgssvikt. Foto: NTB Scanpix
Geir Jørgen Bekkevold (KrF) frykter høye mørketall når det kommer til omsorgssvikt. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 53.000 barn og unge mottar hjelp fra barnevernet. KrF-politiker frykter at mange flere trenger hjelp og mener man må gjøre mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tallene er bekymringsverdige. Jeg føler at vi ikke helt har gjort jobben vår, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF), nestleder i familie- og kulturkomiteen, til ABC Nyheter.

Ifølge SSB mottar over 53.000 barn og unge i alderen 0–22 år hjelp fra barnevernet, et tall Bekkevold synes er høyt. Likevel frykter han at antall barn som trenger hjelp, er langt høyere.

KrF-politikeren mener helsestasjoner og andre instanser rundt barna må styrkes for at flere barn kan fanges opp av systemet.

– Det reelle tallet på barn som er utsatt for omsorgssvikt, er sannsynligvis mye høyere. Vi må fordele ressursene etter det vi får av innspill fra de som jobber i feltet. SSB tall tar jo bare utgangspunkt i reelle tall og ikke mørketall, sier han.

Fredag arrangerer lokalbefolkningen på Mortensrud fakkeltog for den ti år gamle gutten som trolig døde av sult. Bekymringen har vært stor for at omsorgssvikt som dette, ikke fanges opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette skal du se etter

Mangler ressurser

Bekkevold forteller at tilbakemeldingene fra barnevernet er at de mangler ressurser. Dette gjør blant annet at barn må stå i kø for å få sakene sine behandlet samtidig som det innskrenker muligheten for å drive med forebyggende arbeid.

ABC Nyheter skrev nylig om psykolog Heine Steinkopf som advarer mot skadene som kan oppstå dersom omsorgssvikt oppdages for sent. Denne bekymringen deles av Bekkevold. Han mener barnevernet også trenger støtte utenfra i kampen mot omsorgssvikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helsesøstre og øvrige helsetjenester, alle disse «lyttepostene», må også styrkes. De har også ansvar for at barna plukkes opp, sier han.

Tror ikke omsorgssvikten har økt

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne tror de høye tallet skyldes at flere barn fanges opp av barnevernet idag. Foto: NTB ScanpixBarne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne tror de høye tallet skyldes at flere barn fanges opp av barnevernet idag. Foto: NTB Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

tror ikke de høye tallene skyldes flere tilfeller av omsorgssvikt.

– Det er høye tall, men vi har grunnlag for å tro at det betyr at flere barn fanges opp og får hjelp, ikke at det er flere som utsettes for omsorgssvikt, sier Horne til ABC Nyheter.

Hun understreker at barnevernet først og fremst er en hjelpetjeneste, der 80 prosent av de som mottar tiltak fra barnevernet får hjelp i hjemmet.

– Vi ønsker å komme tidlig inn med god hjelp til barn og familier som har det vanskelig. Derfor skal vi satse på mer forebyggende arbeid og tidlig innsats, sier hun.

Les også: Fedme knyttes til omsorgssvikt

Vi fanger opp flere

Kirsti Bergstø (SV) medlem Arbeids- og sosialkomiteen


Kirsti Bergstø (SV) medlem Arbeids- og sosialkomiteen mener terskelen må være lavere i barnehager for å melde fra om omsorgssvikt.Foto: NTB ScanpixKirsti Bergstø (SV) medlem Arbeids- og sosialkomiteen mener terskelen må være lavere i barnehager for å melde fra om omsorgssvikt.Foto: NTB Scanpix

, mener den forrige regjeringens barnevernsløft, som SV sto i spissen for, har gitt resultater. At så mange som 53.000 barn får hjelp, tror hun betyr at flere barn fanges opp av barnevernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker likevel at man må bli flinkere til å ta kontakt med barnevernet dersom man opplever noe bekymringsverdig.

– Terskelen for at vi melder fra, for eksempel i barnehager, må bli lavere, sier hun til ABC Nyheter.

Bergstø tror arbeidet i barnevernet har tjent på en tilførsel av ressurser over tid. Hun poengterer at SV i sitt forslag til statsbudsjett har satt av 300 millioner kroner øremerket til stillinger i det kommunale barnevernet, og har en klar beskjed til Horne:

– For at barnevernet skal ha tillit, kreves det gode fagpersoner og folk som holder ut i jobben. Dette er tross alt tøft arbeid som krever ressurser, sier hun.

Les også: – Varslere må få hjelp og veiledning etterpå