Budsjettpause med jam, juletrefot og joggetur

De parlamentariske lederne på borgerlig side møttes torsdag ettermiddag til nye budsjettdrøftelser. - Jeg er forsiktig optimist, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til pressen. Han slo fast at et budsjettforlik meget vel kan komme til å bli presentert på Stortinget fredag, forutsatt at tilbakemeldingene fra regjeringspartiene er av det positive slaget. Foto: NTB scanpix.
De parlamentariske lederne på borgerlig side møttes torsdag ettermiddag til nye budsjettdrøftelser. - Jeg er forsiktig optimist, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til pressen. Han slo fast at et budsjettforlik meget vel kan komme til å bli presentert på Stortinget fredag, forutsatt at tilbakemeldingene fra regjeringspartiene er av det positive slaget. Foto: NTB scanpix.

Mens regjeringspartiene måtte svette over kalkulatorene, kunne KrF og Venstre avreagere med helt andre sysler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny liste med spissede krav fra Venstre og KrF førte til en flere timer lang pause i budsjettforhandlingene på Stortinget torsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiets sjefforhandler Harald T. Nesvik fortalte på vei ut av møtet at de to sentrumspartiene hadde lagt «en masse tall» på bordet som regjeringspartiene nå måtte gå gjennom.

Og mens Høyre og Fremskrittspartiet startet regnejobben, kunne KrFs og Venstres forhandlere forlyste seg på annet vis.

Les også: Erna Solberg direkte inne i budsjettdragkampen

Jogg vs. jam

I Venstres korridor på Stortinget var stemningen høy da finanspolitisk talsmann Terje Breivik tok fram gitaren og jammet, mens pressesjef Jan Christian Kolstø lot stiftemaskinen spille rollen som kastanjetter.

Venstre-leder Trine Skei Grande spurte høyt ut i rommet hva man nå kunne bruke en ekstra time på, og falt ned på å hente en spesialbestilt juletrefot på Posten.

Det ble imidlertid raskt slutt på Terje Breiviks jamming da KrF-leder Knut Arild Hareide eplekjekt sveipet forbi i joggeklær – klar til dyst på tredemølla i kjelleren på Stortinget. Den meget treningsglade Venstre-politikeren følte tydeligvis på ubalanse i treningsbudsjettet og bestemte seg raskt for å slutte lag.

Les også: De borgerlige i hemmelig budsjettmøte

Tror på fredag

Det er antydet at partene samles igjen rundt klokken 17, men tidspunktet er ikke bekreftet.

Hareide sa han var «forsiktig optimist» da partene gikk fra hverandre i 13.30-tiden, etter et 45 minutter langt forhandlingsmøte. KrF-lederen sier at et budsjettforlik meget vel kan komme til å bli presentert på Stortinget fredag, forutsatt at tilbakemeldingene fra regjeringspartiene er av det positive slaget.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kalte de nye kravene fra sentrumspartiene kortere og mer tydelige, og Fremskrittspartiets sjefforhandler Harald T. Nesvik sier regjeringen nå begynner å se konturene av de endelige kravene fra støttepartiene.

Jakter kompromiss

Ifølge Aftenposten er Venstre på glid i den betente striden om bilavgifter.

For Fremskrittspartiet har det vært et ufravikelig krav at bensinavgiftene skal ned. Dette er en symbolsak for Frp, som i sin tid sørget for en borgerlig regjeringskrise på økt bensinavgift.

Nå skal Venstre være klare til å akseptere kravet om å ikke prisjustere bensinavgiften. Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg skal ha antydet at saken er så viktig at regjeringen kunne komme til å stille kabinettsspørsmål for å få den igjennom.

I bytte skal Venstre få nye miljøavgifter, erfarer avisen. I sitt alternative budsjett gikk Venstre inn for å skru opp prisen på bensin og diesel med 75 øre og samtidig gjøre det billigere å kjøpe hybridbil.

Les også: Hareide tror på budsjettløsning torsdag

Solberg direkte

NTB kjenner til at Solberg har engasjert seg direkte i budsjettdragkampen. Likevel tonet Hareide ned sannsynligheten for et budsjettforlik da han var på vei inn til forhandlingene torsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande virker heller ikke overbevist om at et budsjettforlik vil være på plass i løpet av dagen.

– Forhandlinger som disse tar oftest litt lengre tid enn man tror, men vi skal gjøre alt vi kan for å få til en løsning, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus