Anundsen beklager taushet om barnevold

BEKLAGER: Justisminister Anders Anundsen beklager at det har virket som om han har vært usynlig. Foto: NTB scanpix
BEKLAGER: Justisminister Anders Anundsen beklager at det har virket som om han har vært usynlig. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) beklager at det har festet seg et inntrykk av at han mangler engasjement når det gjelder kamp mot vold og overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg beklager inntrykket av å ha vært usynlig. Det er ikke noe område som er viktigere enn at barn får en trygg oppvekst. Men det er ingen selvfølge, sa Anundsen i sitt innlegg på torsdagens nasjonale konferanse om beskyttelse av barn mot vold og seksuelle overgrep.

På 25-årsdagen for FNs barnekonvensjon lanserer regjeringen en tiltaksplan for å bekjempe vold og overgrep mot barn og unge. Fire departementer har gått sammen om planen, som allerede har fått kritikk for å være for lite ambisiøs, særlig på justisfeltet.

– Overgrep mot barn er ikke bare et justisproblem, det er mye større enn som så. Men det er ofte tabubelagt og vondt og vanskelig å snakke om, sier Anundsen.

Han varsler en systematisk gjennomgang av hvordan barnevoldssaker er blitt håndtert av politi og rettsvesen.

– Vi vil lære av feilene som er begått. Det er ingen tvil om at det har sviktet på enkelte områder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mor tiltalt etter at ettåring druknet i badekar

Ikke fornøyde

Unicef og Redd Barna jubler ikke over regjeringens tiltaksplan mot vold og overgrep mot barn, som presenteres torsdag.

– Et løft for etterforskningen internt i politiet når det gjelder vold og overgrep mot barn er fraværende i denne planen, sier Ivar Stokkereit i Unicef til Aftenposten.

Han mener planen mangler ambisjoner, særlig for å få ned ventetiden for dommeravhør av barn.

En kraftig økning i anmeldelser av vold mot barn, gjør at mange må vente lenge på å bli avhørt ved statens barnehus. I politidistriktene rundt Oslo er ventetiden i snitt 71 dager, andre steder i landet kan det gå 200 dager, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når et av tiltakene i planen er å «videreutvikle» barnehusene, må det følge ressurser med tiltaket for at det skal bli en realitet, sier Janne Raanes, som leder Redd Barnas norgesarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier planen vil følges opp med penger, dersom det er nødvendig for å sikre at dommeravhør av barn skjer innen den lovpålagte fristen.

Bakgrunn: Politiet har ikke fått kontakt med tiåringens far

SV søker svar

I en interpellasjon i Stortinget torsdag tar SVs sosialpolitiker Karin Andersen opp disse spørsmålene.

– Jeg tror alle er forferdet over at alvorlige saker, drap på barn, blir henlagt med begrunnelse at barna har tatt livet av seg selv, når det så åpenbart for alle vanlige, fornuftige mennesker at det ikke kan ha foregått på denne måten, sier hun til NTB.

Andersen har fått nok av handlingsplaner.

– Det jeg etterlyser nå, er hva politiet konkret gjør – og hvis de ikke gjør det de skal, får det konsekvenser? Og hvor er pengene for at politiet skal ha kompetanse og ressurser til å gjøre denne jobben? sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-politikeren understreker at hun ikke tror regjeringen tar lett på dette, men ber om at det settes av nok penger til kompetanse og stillinger i politiet, slik at saker med vold mot barn blir vektlagt.

– Disse sakene skal prioriteres, men det kommer ikke til å forandre seg før man politisk setter skapet på plass, frykter hun.