Nord-Korea truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans styre får krass kritikk av FN-komite. Det liker han dårlig. Foto: NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans styre får krass kritikk av FN-komite. Det liker han dårlig. Foto: NTB scanpix

Nye satellittbilder antyder at Nord-Korea er i ferd med å starte et anlegg for fremstilling atomvåpenmateriale. Samtidig truer myndighetene med en ny atomprøvesprengning etter FN-kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satellittbildene viser damp som stiger opp fra et gjenvinningsanlegg ved Nord-Koreas viktigste atomanlegg Yongbyon, melder USA-Korea-instituttet ved John Hopkins universitet.

Anlegget brukes til å gjenvinne brensel fra reaktoren i Yongbyon, som er Nord-Koreas viktigste kilde til våpenplutonium. De siste satellittbildene har vist at reaktorene har vært stengt i ti uker, noe som er mer enn det som trengs for rutinemessig vedlikehold. Instituttet advarer imidlertid om at det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon.

Opplysningene kommer omtrent samtidig Pyongyang truer med underjordiske atomprøvesprengninger etter at FN tirsdag vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

FN-komiteen som vedtok resolusjonen, tok dermed det første skrittet mot en internasjonal straffeforfølgelse av regimet i Pyongyang for anklager om forbrytelser mot menneskeheten.

Nord-Koreas utenriksdepartement kaller i en uttalelse resolusjonen en «svindel» og anklager USA for å stå i bresjen for et forsøk på å ydmyke Pyongyang foran det internasjonale samfunnet.

– Denne aggresjonen fra USA gjør at vi ikke lenger kan avstå fra å iscenesette en ny kjernefysisk test, skriver departementet i uttalelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus