Ville ha inn miljø og klima:Senterungdommen lagde Statoil-baluba på Sp-møte

BLE OMRINGET: Senterungdommens leder Erling Laugsand, her omringet av politikere fra moderpartiet, ville stemme over et vedtak om miljøkrav til Statoil. Han ble overtalt til å droppe det. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
BLE OMRINGET: Senterungdommens leder Erling Laugsand, her omringet av politikere fra moderpartiet, ville stemme over et vedtak om miljøkrav til Statoil. Han ble overtalt til å droppe det. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets landsstyremøte måtte avbrytes da Senterungdommen ville ha vedtak som forplikter Statoil på miljø- og klimahensyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): - Hva gjør vi nå?

Vi må ta en pause og diskutere dette, sa møteledelsen under Senterpartiets landsstyremøte mandag.

Problemet var at Senterungdommens leder Erling Laugsand foreslo at Sp skal gå inn for å fastsette i Statoils formålsparagraf at selskapet skal opptre i tråd med globale miljø- og klimahensyn.

Det skjedde under diskusjonen om Senterpartiets politikk i forhold til eierskap av næringsliv, ikke minst statlig eierskap.

Der har interne spenninger i lang tid hersket om hva partiet skal mene om slikt som Statoils omstridte oljesandutvinning i Canada. Den pågikk også med liv og lyst under Sp-nestleder Ola Borten Moes periode som olje- og energiminister.

Les: Senterpartiet føler seg i støtet - og skal ta følsom oljesanddebatt

Eierskap til klima-besvær

Innspillet kom da partiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad la fram forslag til hva som skal være Senterpartiets eierskapspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Senterpartiet mener staten må opptre som en tydeligere eier både i hel- og deleide selskaper...Statlig eierskap er et virkemiddel som skal brukes i klima- og miljøpolitikken.», heter det i notatet Pollestad la fram til diskusjon.

- Betyr formuleringen om at statlig eierskap skal brukes i klima- og miljøpolitikken, at Sp mener at staten på eiersida av Statoil bør få slutt på selskapets virksomhet med oljesandutvinning?

- Jeg mener at vi i hvert fall skal kunne legge overordnede føringer, tydelige føringer på hvilke vurderinger styret skal gjøre. Men detaljstyring er ingen god ide, sier Geir Pollestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På samme måte som vi skal ha strenge krav på korrupsjon, skal norske selskap eid av staten sette strengere miljøkrav enn det som framgår av landets miljøpolitikk, sier Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ønsket at Sp skal beholde Statoils formål som det er formulert i dag, noe skeptikerne fikk fjernet på mandagens møte.

Les også: – Russland og Kina kan kjøpe opp våpenfabrikk på Kongsberg

Statens investor-paradoks

Etter diskusjon ble det enighet om å trekke Laugsands forslag som skal behandles senere.

Partiets 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim ønsker imidlertid sterkere eierstyring over selskaper som Statoil, for å forhindre at det driver for eksempel oljesandutvinning.

- Det er et paradoks at det indirekte eierskapet i Oljefondet trekker oss ut av selskap, mens vi har en dårligere miljøstyring i direkte eide selskap. Det er også et paradoks at statlige selskaper med sine investeringer legger opp til et veddemål om at vår klimapolitikk ikke skal føre fram, sa Tvinnereim i debatten.

- Vi bør legge opp til føringer også overfor Statoil. Vi må ha en offensiv holdning til hvordan vi skal utøve eierskap, konkluderte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot å blande politikk og butikk

1. nestleder Ola Borten Moe er mer tilbakeholdende i spørsmålet om at staten som eier skal gå inn og bestemme for mye.

- Vi har et offentlig eierskap som er blitt en suksess. Det er langtfra noen selvfølge, sa han.

- En av grunnene er at vi har hatt et skille mellom hva som er politikk og hva som er butikk. Vi må ha ryddig forhold mellom det å utøve eierskap og det å drive politikk. I det øyeblikket en politiserer statens eierskap, kan eierskapet bli vanskelig å håndtere, mener Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Derfor skal vi ikke sitte i Stortinget og ha meninger om hva Statoil, Stakraft, Hydro eller Yara skal gjøre rundt forbi, sier han.

- Statlig salg gir mindre konkurranse

Notatet om statlig eierskap som Pollestad la fram, går inn for å selge SAS, men beholde Flytoget på statens hender. Partiet ønsker å øke statens dominans i DNB fra 34 til 49 prosent av aksjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Telenor vil Sp opp i 67 prosents statlig eierandel, mot dagens 53,97.

Innspillet, som fikk bred tilslutning på landsstyremøtet, vil øke eierandelen i både Hydro og Yara, og beholde de 67 prosentene i Statoil. Det motsetter seg regjeringens vedtak om å privatisere Statskogs eiendommer.

- Det er ikke en statlig oppgave å eie en liten post i et svensk flyselskap. Det er heller ikke grunn til at staten skal eie Mesta, som er et entreprenørselskap på linje med andre, framholdt Pollestad, som fikk noe motbør:

Anne Beathe Tvinnereim og Per Olaf Lundteigen ønsker å beholde SAS-aksjene.

- Hvorfor skal vi selge oss ut i Mesta? spurte Lundteigen.

- På entreprenør-området er det altfor liten konkurranse i Norge. Noen få selskaper kontrollerer det markedet. Kjøper de opp Mesta, blir konkurransen enda mindre, mener stortingsrepresentanten og bonde fra Buskerud.

Saken er oppdatert med at det ble enighet om å utsette behandlingen av Laugsands forslag