Meny

FN: Rekordstor produksjon av opium i Afghanistan

Kampen mot narkotika i Afghanistan så langt har vært mislykket, mener lederen for politisk analyse i UNODC, Jean-Lic Lemahieu. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opiumsproduksjonen i Afghanistan i år har vært større enn noensinne, ifølge en ny rapport fra FN.

Opiumsåkrene var på omtrent 224.000 hektar i 2014, en økning på 7 prosent fra i fjor, viser en fersk rapport fra FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Tallene viser at kampen mot narkotika i Afghanistan så langt har vært mislykket, mener lederen for politisk analyse i UNODC, Jean-Lic Lemahieu. Samtidig er det håp om at bedre resultater kan oppnås under den nye afghanske regjeringen, påpeker han.

– Å endre økonomien fra ulovlig til lovlig er en vanskelig oppgave, men det ser ut til at det er akkurat det den nye regjeringen står for, sier han.

Afghanistan produserer om lag 95 prosent av verdens opium og er nærmest eneleverandør av heroin.

Les også: Afghanistan på narko-toppen

Taliban

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har lagt fram en omfattende plan for å håndtere narkotikaproblemet, ifølge Lemahieu.

– For ham er kriminaliseringen av Afghanistans økonomi og politikk ett av de store problemene, mener han.

USA har brukt over 40 milliarder kroner på å bekjempe opiumsdyrking og heroinproduksjon i Afghanistan siden invasjonen, ifølge en rapport fra Congressional Research Service tidligere i år.

De afghanske styrkene får fra neste år ansvar for sikkerheten alene når NATO og vestlige styrker avslutter kampoppdraget i landet. Taliban utgjør fortsatt en stor trussel.

Les også: Her sluker flammene narkotika verdt 60 millioner kroner

Milliarder til bøndene

Afghanske bønder kunne i fjor innkassere rundt 5,7 milliarder kroner for opiumen de dyrket, noe som utgjør rundt 4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

De astronomiske inntektene bidrar sterkt til at Afghanistan i dag regnes som et av verdens mest korrupte land.

Rundt 40 prosent av heroinet fra Afghanistan smugles til Vesten via Pakistan, og Taliban tjener godt på å skattlegge disse transportene.

FN anslår at opprørsbevegelsen i fjor innkasserte mellom 600 og 900 millioner kroner på narkotikasmuglingen, som dermed er med på å holde liv i krigen mot regimet i Kabul og dets vestlige støttespillere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus