Kan ha funnet løsning på Earheart-mysteriet

En aluminiumsplate funnet på den vesle stillehavsøya Nikumaroro i 1991 kan være det første håndfaste bevis på hva som egentlig skjedde med den amerikanske flypioneren Amerlia Earheart. Foto: Wikipedia / TIGHAR.
En aluminiumsplate funnet på den vesle stillehavsøya Nikumaroro i 1991 kan være det første håndfaste bevis på hva som egentlig skjedde med den amerikanske flypioneren Amerlia Earheart. Foto: Wikipedia / TIGHAR.

2. juli 1937 forsvant flypioneren Amelia Earhart over Stillehavet. Nå tror forskerne de har identifisert en del av flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amelia Earhart (1898-1937)

Amelia Earheart var en amerikansk flyger og kvinnesakskvinne.

I mai 1932 ble hun første kvinne som fløy alene over Atlanterhavet (Harbour Grace, Newfoundland–Londonderry, Nord-Irland, på 14 timer og 56 minutter).

Ferden ble utført med et fly av typen Lockheed Vega, som også ble benyttet da hun 11.–12. januar 1935 gjennomførte første soloflygning av en kvinne fra Hawaii til det amerikanske fastland (Honolulu–Oakland på 18 timer og 16 minutter).

Amelia Earhart forsvant i Stillehavet 2. juli 1937 på flytur rundt Jorden.

En aluminiumsplate funnet på den vesle stillehavsøya Nikumaroro i 1991 kan være det første håndfaste bevis på hva som egentlig skjedde med den amerikanske flypioneren Amerlia Earheart.

Under sitt forsøk på å fly jorden rundt, forsvant 39 år gamle Earhart og navigatør Fred Noonan på vei fra Papua Ny Guinea til Howard Island i Stillehavet den 2. juli 1937.

En storstilt leteaksjon fra den amerikanske kystvakten og marinen ble raskt satt i gang. Men letingen var resultatløs. Ingen rester ble funnet av den sølvgrå Lockheed Electra-maskinen. Og de to personene om bord var som sunket i jorden eller vannet.

Etter 16 dager ble leteaksjonen avblåst.

Earheart-mysteriet har siden ofte blitt omtalt som verdens mest berømte forsvinning.

Nå kan mysteriet endelig ha fått sin løsning.

Les også: Amelia Earhart skal fly jorden rundt

Aluminiumsplate

Den slitte aluminiumsplaten som ble funnet i 1991 er ifølge forskere fra Den Internasjonale foreningen for berging av historiske flymaskiner (TIGHAR) identisk med en metallplate som ble montert på Lockheed Electra-flymaskinen under Earhearts åtte dagers stopp i Miami for 77 år siden. Det skriver TIGHAR i en pressemelding , blant annet gjengitt på Discovery.com.

Ifølge eksperter fra TIGHAR skal dette arkivbilde vise samme del som forskerne nå mener å ha identifisert på en stillehavsøy. Foto: TIGHAR.Ifølge eksperter fra TIGHAR skal dette arkivbilde vise samme del som forskerne nå mener å ha identifisert på en stillehavsøy. Foto: TIGHAR.

Miami var den fjerde byen som fikk besøk av flypioneren i hennes forsøk på å fly jorden rundt.

Metallstykket ble montert for å erstatte en navigasjonsvindu på flyet.

Et arkivfoto tatt den 1. juni 1937 i Puerto Rico, viser flyet med en skinnende metalldel hvor vinduet tidligere hadde vært. Det er altså denne delen forskerne nå mener å ha identifisert.

– Dette er første gang vi finner en gjenstand på Nikumaroro som har en direkte forbindelse med Amelia Earheart, sier leder i TIGHAR, Ric Gillespie, i pressemeldingen.

Les også: Clinton støtter søk etter sin heltinne Amelia Earhart

I flere år har Gillespie og TIGHAR gjennomført ekspedisjoner til stillehavsøya Nikumaroro i Kiribati for å finne bevis for at det var her den amerikanske flypioneren styrtet noen timer etter avgang fra byen Lae i Papua Ny Guinea i 1937.

Levde som Robinson Crusoe

Flyekspert og historiker Ric Gillespie viser fram en skohæl og en del av et pleksiglass han mener stammer fra Earhart. Foto: AP.Flyekspert og historiker Ric Gillespie viser fram en skohæl og en del av et pleksiglass han mener stammer fra Earhart. Foto: AP.

I et tidligere intervju med ABC Nyheter fortalte Ric Gillespie at teorien de jobber ut fra er basert på historiske fakta.

Øya Nikumaroro, som på Earharts tid hadde navnet Gardner Island, lå i ruta Earhart hevdet at hun fulgte i sin siste radiomelding til den amerikanske kystvakta like før hun forsvant.

– Nesten ett hundre troverdige nødsignaler fra det savnede flyet ble registrert inntil fem dager etter at flyet forsvant. Flyprodusenten Lockheed bekreftet at disse signalene bare kunne sendes ut dersom flyet befant seg på land, forteller Gillespie, som tror flyet til Earhart krasjet i et rev ved Nikumaroro, og at Earhart og Noonan deretter ble skylt i land og en tid levde et Robinson Crusoe-liv på den fire kvadratkilometer store stillehavsøya.

Amelia Earhart ble den første kvinne til å fly over Atlanteren i 1932. Foto: AP.Amelia Earhart ble den første kvinne til å fly over Atlanteren i 1932. Foto: AP.

I 2006 ga Ric Gillespie ut boka «Finding Amelia - The True Story of the Earhart Disappearance» hvor han tar opp sine teorier.

Ifølge Gillespie har de også funnet en gammel leirplass på Nikumaroro hvor det også fantes spor av personlige gjenstander.

– Alt tyder på at dette er et gammelt leirsted hvor en amerikansk dame en gang har vært. Og det var definitivt før koloniseringen av øya fant sted på slutten av 1938, sa Gillespie til ABC Nyheter i 2009.

– Da det amerikanske flyvåpenet fløy over øya en uke etter forsvinningen, rapportertede en av flygerne å ha sett «tydelige tegn på nylig bosetning».

Flygeren fikk inntrykk av at innfødte hadde høstet kokosnøtter, mens øya i virkeligheten hadde vært ubebodd siden 1892. Dermed ble det heller ikke satt i land letemannskap.

Siden da har det manglet beviser for at noen av gjenstandene som ble funnet på øya virkelig tilhørte det amerikanske flyveresset.

Dette mener Gillespie at de har funnet nå.

Fortsetter letingen etter DNA

TIGHAR håper også at de en gang skal klare å finne DNA som beviser at Amelia Earhart endte sine dager på øya.

– Da vi var der i 2007 trodde vi at vi var nødt til å finne menneskelige levninger for å kunne utskille DNA. Det fant vi ikke. Men vi fant en flaske handlotion fra 1930-tallet, et glidelås, restene av et speil samt noen andre effekter. DNA kan finnes på slike gjenstander så lenge de forblir uberørt i innsamlingsprosessen. Det ble de dessverre i 2007, forteller Gillespie.

Betty Klenck Brown i California hevder at hun som tenåring hørte Amelia Eartharts nødrop på kortbølgeradioen. Foto: AP.Betty Klenck Brown i California hevder at hun som tenåring hørte Amelia Eartharts nødrop på kortbølgeradioen. Foto: AP.

Ric Gillespie fortalte til ABC Nyheter i 2009 at da britene satte folk på øya i 1940, ble det funnet beinrester ved leirplassen.

Beinrestene er nå forsvunnet, men skal ha vært av en hvit kvinne med nordeuropeisk bakgrunn.

I tillegg fant de døde fugler, døde skilpadder, restene av en herresko, en del av en damesko, en oppbevaringsboks til en sekstant - i tillegg til flere andre gjenstander.

– Ben og gjenstander ble sendt til Fiji hvor de feilaktig ble antatt å stamme fra en mann. Dermed stoppet ytterlige undersøkelser, og både ben og gjenstander forsvant.

Les også: Kunsthistorisk mysterium løst

Viktig pioner

Over 70 år etter sin død, regnes Amelia Earhart fortsatt som en av verdens viktigste pionerer innen både luftfart og kvinnekamp. Og i hjemlandet USA er Earhart både berømt og avholdt.

– Amelia Earhart er en inspirasjon for alle amerikanere, særlig for kvinner, som ofte må kjempe mot sosiale konvensjoner og stereotyper for å få oppfylt sine drømmer, mener Ric Gillespie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter
Siste nytt
06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00VerdenSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23NorgeSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06NorgeNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37VerdenVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus