Hercules-fly rigget for å ta ebolasmittede nordmenn hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn som blir smittet av ebola, er nå sikret hjemtransport innen et døgn med et helt nytt spesialtilpasset fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er et av de første landene i verden som har fått på beina en nasjonal transportløsning for å frakte ebolasmittede landsmenn hjem til behandling.

Ved hjelp av en spesialtilpasset ambulanse som kan brukes i et av Forsvarets fire Hercules C-130 J-fly, kan en smittet nordmann bli evakuert i løpet av 24 timer.

– Med dette er en viktig komponent for at vi skal kunne mobilisere norsk helsepersonell til å reise ned til Vest-Afrika på plass, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) fikk Brende mandag omvisning i flyet og ambulansen på Gardermoen militære flystasjon.

– Helsepersonell som drar til Afrika for å hjelpe skal vite at vi har denne ekstra sikkerheten for å få dem hjem hvis de blir smittet, sier Eriksen Søreide.

Sikkerhet

Ved å bygge inn ventilasjon og luftfiltre i en vanlig hjerte- og lungeredningsambulanse, samt innføre flere andre sikkerhetsforanstaltninger, har Forsvaret i samarbeid med helsepersonell funnet en løsning som er sikker nok til å frakte ebolapasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambulansen som er plassert i flyet, kan kjøre direkte ut av flyet og til sykehuset etter landing.

Få omvisning i flyet i videoen øverst i artikkelen.

Forsvarsministeren sier det er viktig å ha tilgang på et eget fly, selv om norske myndigheter også fremover først og fremst skal basere seg på evakuering via sivile flyselskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stort press på de sivile selskapene, og vi kan komme i en situasjon hvor de ikke har tilgjengelig kapasitet. Da må vi ha vår egen løsning tilgjengelig, sier Søreide til NTB.

Forsvarsdepartementet har gjort avtale med det amerikanske flyselskapet Phoeniex Air om hjemtransport av nordmenn.

– Rørende

Norsk helsevesen fikk sin først test på hvordan de skulle ta imot og behandle en ebola-pasient, da den norske legen Silje Lehne Michalsen ble hasteevakuert hjem i begynnelsen av oktober. Hun ble fraktet hjem med et fransk fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har over 300 norske leger og sykepleiere meldt seg til tjeneste i de rammede områdene.

– Det er helt utrolig og rørende at så mange norske helsepersonell har sagt seg villig til å reise, sier Børge Brende.

Han frykter likevel ikke at Hercules-flyet vil bli hyppig bruk fremover.

– Jeg håper ikke det. Hvis man tar de nødvendige forholdsregler skal man kunne unngå det, men ingen ting kan utelukkes, sier han.

Brende sier det er for tidlig å si når de første norske helsearbeiderne vil være klare til å reise til de rammede områdene.