Nye rutiner skal felle useriøse bønder

Et formelt samarbeid mellom Landbruksdirektoratet og Mattilsynet skal gjøre det enklere å frata useriøse bønder den offentlige støtten. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Et formelt samarbeid mellom Landbruksdirektoratet og Mattilsynet skal gjøre det enklere å frata useriøse bønder den offentlige støtten. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Mattilsynet og Landbruksdirektoratet skjerper nå rutinene, og fratar bønder som behandler dyrene sine dårlig offentlig støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har nå blitt enige om felles rutiner om deling av informasjon i saker som omhandler brudd på dyrevelferdsloven.

Tidligere har kommunene, som utbetaler offentlig støtte til bøndene på vegne av Landbruksdirektoratet, ikke kunnet frata bønder støtten, til tross for advarseler fra Mattilsynet.

– Dette nye samarbeidet er kjempeviktig. Tidligere har det ikke vært noen systematikk i dialogen mellom de som har ansvar dyreveldferd og de som utbetaler støtter, sier landbruksdirektør i Nordland, Monika Iveland til Nationen.

Det var NRK som først omtalte saken.

Mattilsynet varsler til kommunen

De nye rutinene sikrer at Mattilsynet varsler fra til kommunene i dyrevernssaker. Til slutt er det Fylkesmannen som overvåker prosessen. Det gjelder både saker som krever umiddelbare tiltak, men også saker som skal anmeldelse.

Hun innser at kutten i den offentlige støtten kan få alvorlige konsekvenser for dem det gjelder:

– I store deler av landbruket er lønnsomheten dårlig. Å miste tilskuddene kan velte hele driften. Vi vil ikke ta bønder, men de som bryter loven skal ikke få statlige tilskudd, sier Iveland.

– Vil ikke ta bøndene

– Vi er ikke ute etter å ta bøndene, men de som bryter loven skal ikke få statlige tilskudd. Enten skal de drive etter regelverket, eller så skal man ikke drive i det hele tatt.

Hun mener de nye reglene vil føre til bedre grobunn for bønder som driver lovlig.

– Vi skal sørge for at de bøndene som jobber hardt hver dag for å drive en god produksjon, ikke skal se på at naboen kan drive ulovlig og likevel motta masse tilskudd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus