Mange sauer er for radioaktive til å slaktes

Sauer på utmarksbeite i Valdres (her Østre Slidre) har aldri tidligere vært så radioaktive. Et godt soppår får skylden. Foto: NTB scanpix
Sauer på utmarksbeite i Valdres (her Østre Slidre) har aldri tidligere vært så radioaktive. Et godt soppår får skylden. Foto: NTB scanpix

Rundt halvparten av sauebøndene i Valdres og Gudbrandsdalen må i høst utsette slaktingen i opptil åtte uker fordi kjøttet i beitedyrene er for radioaktivt til at det kan spises.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sopprik sommer og høst er ifølge veterinærene trolig hovedårsaken til de høye radioaktive verdiene.

– Vi har denne høsten en dramatisk økning i antall sauebesetninger som får nedfôring, sier tilsynsveterinær Hans Schwencke i Mattilsynet i Gudbrandsdalen til Nationen.

Høsten 2013 var det bare to sauebesetninger i Gudbrandsdalen som fikk nedfôring på grunn av for høy radioaktivitet i sauekjøttet.

– I år er det hele 69 saueprodusenter i Gudbrandsdalen som har en eller annen form for nedfôring, sier Schwencke.

Les også: Sauene er mer radioaktive enn noen gang

Det er om lag halvparten alle besetningene som er målt.

I høst er det også jevnt over høye radioaktive verdier i hele måleområdet i Gudbrandsdalen. I Valdres har også antall sauebesetninger som er på nedfôring i høst økt kraftig.

– Høsten 2013 kom kun seks av 56 sauebesetninger som vi målte i Valdres på nedfôring. I år er hele 20 av 56 målte sauebesetninger på nedfôring.

Flere steder i Valdres og Gudbrandsdalen er det denne høsten målt opp mot 4.500 becquerel per kilo på sau.

Det er verdier som er sju ganger høyere enn tiltaksgrensen på sauekjøtt for salg som er på 600 becquerel per kilo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus