Nok en helsearbeider har fått ebola i USA

Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas i Texas der to helsearbeidere nå er blitt smittet av Ebola. Foto: Jim Young (Reuters)
Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas i Texas der to helsearbeidere nå er blitt smittet av Ebola. Foto: Jim Young (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere en helsearbeider har testet positivt for ebola i den amerikanske delstaten Texas, etter å ha behandlet en ebolapasient.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsearbeideren er den andre ansatte ved sykehuset Texas Health Presbyterian Hospital som har fått sykdommen etter å ha behandlet en liberisk ebolapasient, opplyser helsemyndighetene i Texas onsdag.

Pasienten ble umiddelbart lagt i isolat etter å ha meldt fra om feber tirsdag.

Helsemyndighetene opplyser at det er gjennomført samtaler med pasienten for å finne ut hvem vedkommende har vært i kontakt med, og at disse personene vil bli overvåket.

Sykepleier smittet

Sist uke ble den kjent at en sykepleier ved sykehuset var blitt smittet av det dødelige viruset, etter at hun hadde behandlet den liberiske pasienten. Det antas at mannen ble smittet av sykdommen i det ebolarammede hjemlandet. Onsdag forrige uke døde han, etter å ha ligget elleve dager på sykehus.

– At ytterligere en helsearbeider har testet positivt for ebola, er en alvorlig bekymring, heter det i en uttalelse fra den amerikanske smittevernmyndigheten CDC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 76 helsearbeidere under oppsikt for ebola i Texas

Rutinebrudd?

Smittevernmyndigheten har tidligere sagt at sykepleieren som fikk påvist smitten forrige uke, trolig ble syk etter et rutinebrudd ved sykehuset.

Men de amerikanske sykepleiernes fagforbund, National Nurses United, avviste tirsdag på vegne av sykehuset at rutiner ble brutt. Fagforbundet mener det var få rutiner og lite instrukser om behandlingen av ebola-pasienter på Texas-sykehuset.

Tirsdag meldte CDC at til sammen 76 kan helsearbeidere ha blitt utsatt for ebolasmitte mens de stelte den døende pasienten fra Liberia, og at de skal overvåkes.

Over 4.000 døde

Siden epidemien brøt ut i mars er over 8.300 personer registrert smittet, og av disse er over 4.000 døde. Det er i tillegg store mørketall. De vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone er hardest rammet av epidemien.

Andelen smittede som dør, har nådd 70 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ebola smitter gjennom direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker dersom væskene kommer inn i egen kropp.