Hongkong-politiet fjerner flere barrikader

Demonstranter bygger nye barrikader av bambus i sentrum av Hongkong. Foto: Carlos Barria (Reuters)
Demonstranter bygger nye barrikader av bambus i sentrum av Hongkong. Foto: Carlos Barria (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Hongkong tok tirsdag i bruk slegger og motorsager da de gjorde et nytt forsøk på å fjerne barrikader som demokratiaktivister har bygd i byens sentrumsgater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 150 politimenn fjernet metallgjerdene i Causeway Bay-distriktet kort før daggry. Demonstrantene sier at politiet ga dem beskjed om at de kunne bli, men at de var nødt til åpne en av veiene de okkuperer for trafikk.

Noen timer senere gikk en annen gruppe politifolk til aksjon mot hovedleiren i Admiralty-området. Der brukte de motorsager for å ta ned stillaser av bambus.

Bygde opp igjen

Dagen før slo politiets forsøk feil da det kom til sammenstøt, og studentene raskt bygde opp sine barrikader igjen. Det var første gang på to uker at politiet gikk til aksjon for å rydde bort noen barrikader for å slippe frem trafikken.

Politiet ble sterkt kritisert for sin bruk av tåregass da demokratidemonstrasjonene startet for to uker, og har siden holdt en lav profil.

Demonstrantene tror at sammenstøtene mandag, som skjedde etter at politiet fjernet barrikadene, var samordnet og involverte de kriminelle triadene. De sier politiet så passivt på da maskerte menn med køller og brekkjern angrep dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studentene forsterket barrikadene i løpet av mandag, både med fire meter høye bambusstillaser og sement.

Mister støtte

Store folkemengder har deltatt i protestene mot myndighetene og Kinas planer om å la myndighetene reservere seg retten til å bestemme hvem som skal få stille til valg.

Mens aktivistene er blitt rost for sin fredelige og respektfulle fremferd og gode organisering, har aksjonene deres også ført til at dagliglivet er blitt sterkt forstyrret i den tett befolkede byen.

Flere ganger har det brutt ut bitre sammenstøt mellom aktivister og borgere som er lojale mot myndighetene, og mange mennesker er i ferd med å miste tålmodigheten med demonstrasjonene.

Blant dem er byens taxisjåfører som har mistet halvparten av sine inntekter og nå truer med å åpne gjennomfartsårene med makt.