Tajik: Norsk islamisme har vært undervurdert

Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix
Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix

Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Hadia Tajik sier norske islamistmiljøer har vært undervurdert. Nå vil hun gi mer penger til forebygging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tajik sier til Dagbladet at hun vil doble midlene fra 13 millioner til 26 millioner. til forebyggingsrådene i kommunene, i et forsøk å stoppe unge fra å bli krigere i Syria og Irak.

Hun innrømmer at det politiske Norge har tatt for lett på utfordringen med radikaliseringen av ungdom – og islamistene som reiser til borgerkrigen til Syria og Irak.

– Når man ser at disse miljøene har klart å få bredere gjennomslag har de miljøene vært undervurdert, sier Tajik, som leder Stortingets justiskomité.

PST og Etterretningstjenesten har i en årrekke framholdt at ekstreme islamister utgjør den største trusselen mot Norge.

– I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i, sier Tajik.

– Vi synes regjeringens handlingsplan mot radikalisering er en god handlingsplan, med tiltak som Ap støtter opp om. Men det bekymrer meg at regjeringen mener at dette skal dekkes innenfor eksisterende budsjetter. Det er behov for å sette av konkrete midler til dette arbeidet.

Minst 60 personer har reist til Syria og Irak fra Norge og 15 personer er så langt i år siktet for terror.