Folkehelsa avdramatiserer dansk poliomelding

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet i Norge tar meldingen fra Danmark om et poliolignende virus med stor ro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke små barn har blitt rammet av et poliolignende virus de siste to årene, meldte nyhetsbyrået Ritzau fredag.

Viruset heter EV71 C4 og er et såkalt enterovirus som omfatter polio. Men mens polio har blitt utryddet i flere deler av verden som følge av vaksiner, blir stadig flere syke av andre enterovirus, ifølge Statens Serum Institut (SSI).

– Dette viruset er noen man finner noen tilfeller av hvert år i Norge, omtrent likt fra år til år. Vi ser ingen tendens til noen opphopning og vi har ikke funnet et eneste tilfelle med et poliolignende sykdomsbilde, sier direktør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking til NTB.

Ikke som Asia

Det danske instituttet har testet rundt 1.200 personer som fikk konstatert enterovirus i Danmark mellom 2009 og 2013. Resultatet, som ble presentert på det medisinske nettstedet Eurosurveillance torsdag, viser at det har vært 34 tilfeller av EV71 C4-viruset. 91 prosent av disse var barn under fem år, mens 41 prosent var under ett år gamle.

I verste fall kan viruset gi alvorlige symptomer som hjernebetennelse eller blodforgiftning, ifølge SSI.

– Frykten er at viruset vil feste seg i den europeiske befolkning og skape større utbrudd i Europa, som vi tidligere har sett i Asia, sier professor Thea Kølsen Fischer.

I Asia har flere tusen barn blitt syke, men flesteparten av disse opplever kun milde symptomer med feber og utslett. En del av barna har blitt alvorlig syke, og det har vært rapportert om enkelte dødsfall.

– Men det er ikke grunn til å få panikk, ettersom det foreløpig er få tilfeller vi har funnet. Det er derfor grunn til å håpe at viruset bare opptrer i mindre utbrudd som nå, og så forsvinner igjen, sier professoren.

Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet påpeker at land i Asia er langt mer sårbare for slike virus enn vi er i Norge.

Polioovervåking

– Vi har en spesiell poliovirusovervåking i Norge, som også mange andre land, har hvor alle barn under 15 år som får slappe lammelser og blir lagt inn på sykehus blir undersøkt for enterovirus. Vi har ikke funnet et eneste tilfelle av enterovirus som årsak til poliolignende tilstander, sier hun.

Folkehelsedirektøren sier at viruset går i små epidemier blant barn og voksne.

– Som regel er det uskyldige tilstander som går ganske fort tilbake uten noen spesielle mén.

Polio tilhører enterovirusgruppen.

– De fleste gir bare en forkjølelseslignende tilstand, få av dem gir alvorlige utslag. Dette er ikke ukjent og det er ikke nytt, beroliger Karin Rønning.

Personvernpolicy