Kritikk mot Kripos etter aksjon mot barneovergrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

En personvernadvokat kaller det «ekstremt inngripende» at menn som kom med fly fra Thailand, ble tatt inn til samtaler i forbindelse med en internasjonal aksjon mot barneovergrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte av de mannlige passasjerene som kom med fly til Gardermoen fra det sørøstasiatiske landet den siste uken, ble hanket inn av sivile politifolk ved passkontrollen.

– De ble valgt ut på bakgrunn av noen kriterier. Det var blant annet straffehistorikk og reisemønster, sier Lena Reif, leder i Kripos' seksjon for seksuallovbrudd, til NRK.

Hun understreker at ingen var mistenkt for noe kriminelt. Ingen ble heller pågrepet eller anmeldt, og ikke alle som ble plukket ut, er tidligere straffedømt.

– Skudd i blinde

En av dem som ble tatt med inn på et rom for det politiet omtaler som en frivillig samtaler, sier han følte seg trakassert og kaller metoden for et skudd i blinde.

Passasjerene som ble tatt til side, ble spurt om de kunne vise fram bilder de hadde tatt på reisen, noe de i så fall måtte gjøre frivillig ettersom politiet ikke kan kreve å få se bildene hvis det ikke foreligger en siktelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som svar på kritikken sier Reif at det ligger grundige vurderinger og juridiske avveininger bak valget av fremgangsmåte. Selv om hun sier samtalene var frivillige, sier hun det er opp til den enkelte å vurdere om situasjonen ble oppfattet slik. På direkte spørsmål i Dagsrevy-studio svarer hun følgende på om det ble gjort klart at samtalen var frivillig:

– Vi kan sikkert være tydeligere på det. Vi tok dem til side og prøvde å gjøre denne samtalen så skånsom som mulig på et eget rom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vidtrekkende

Advokat Ingvild Næss kaller aksjonsformen «ekstremt inngripende for den enkeltes personvern».

– I tillegg later måten det har skjedd på her til å være veldig vidtrekkende. Kripos bør ha gode grunner og vurderinger de har lagt til grunn før de gjennomfører en sånn type aksjon.

Reif mener på sin side det er «bra forholdsmessighet» mellom det som ble gjort og formålet «som er å skaffe oss informasjon om kriminalitet i andre land».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tilbakemeldingene vi fikk, var at folk svarte greit og at det var gode samtaler. Men det kan sikkert føles ille å bli trukket til side. Det har vi forståelse for.

Største politiaksjon

Europol opplyser at over 1.000 mistenkte ble pågrepet og minst 30 barn reddet fra menneskehandel under den internasjonale aksjonen, som pågikk mellom 15. og 23. september. Ingen nordmenn var altså blant de pågrepne.

– Det hadde vi heller ikke ventet. Vår del av aksjonen gikk på reisende seksualforbrytere og dreide seg mer om informasjonsinnhenting. Vi gjennomførte en rekke samtaler, og det kan være informasjon i disse samtalene som kan være relevant for oss, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB.

Største aksjon i Europa

Selv om aksjonen i Norge dreide seg om seksuell utnytting av barn i fattige deler av verden, var aksjonen ellers i Europa rettet mot mistenkte menneskesmuglere, narkotikaforbrytere, våpenhandlere, biltyverier og kopivarebransjen. En rekke grenseoverganger, flyplasser og havner ble kontrollert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er den største enkeltstående aksjonen rettet mot organisert kriminalitet som noen gang har funnet sted i Europa, sa Europol-sjef Rob Wainwright i Haag onsdag. I tillegg til pågripelsene, kan han fortelle at det ble beslaglagt 599 kilo kokain, 200 kilo heroin og 1,3 tonn hasj.

Over 20.000 politi- og sikkerhetsfolk var med i aksjonen som foregikk i 34 land, 28 av dem i Europa.