Breivik skjeller ut faren i brev

Breivik skjeller ut faren i brev
Breivik skjeller ut faren i brev

Terrordømte Anders Behring Breivik nekter sin far, Jens Breivik, å besøke ham i fengselet og skjeller ham ut i et brev, ifølge farens egen bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Jens Breivik:

* Far til terrordømte Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

* Skilte seg fra moren til Anders, Wenche Behring Breivik, da sønnen var ett år. Hadde kun sporadisk kontakt med ham i årene som fulgte, og ingen kontakt etter at sønnen fylte 16 år.

* Forsøkte å ta over omsorgen for Anders i 1983, da gutten var fire år, etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra barnevernet om forholdene i hjemmet hos moren. Fikk ikke medhold i retten.

* Født 9. juni 1935 i Hadsel kommune i Vesterålen.

*Har studert ved Norges Handelshøyskole i Bergen, samt sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo.

* Jobbet to år i oljeselskap før han tok Utenriksdepartementets (UD) aspirantkurs og startet en karriere som diplomat ved en rekke utenriksstasjoner.

* Bor i dag i Frankrike sammen med sin fjerde kone. Har tre barn fra tidligere ekteskap i tillegg til Anders Behring Breivik.

* Jens Breiviks bok «Min skyld? En fars historie» lanseres på Juritzen forlag torsdag.

Jens Breiviks bok «Min skyld? En fars historie», som blir utgitt på Juritzen forlag, blir lansert på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge VG lar terrordømte Anders Behring Breivik skjellsordene hagle mot faren i et brev Jens Breivik gjengir i boka.

Han kaller blant annet faren «en feig og svak person» og stiller ham spørsmål om han er «fullstendig tilbakestående» eller om han kun spiller «en irrasjonell rolle som nyttig idiot» for sine «overgripere».

– Må bli fascist

Faren mottok brevet fire måneder etter at han hadde ringt fengselet for å spørre om han kunne få besøke sønnen.

Brevet kom i en brun konvolutt uten merknader, men faren skriver at han med en gang forsto hvem det kom fra.

«Jeg bare visste det. Navnet mitt var håndskrevet. (...) Brevet er til Jens David Breivik, ikke til far eller pappa.», skriver han om brevet fra sønnen, som er datert 11. februar 2014.

I brevet skriver 35-åringen at faren må ta avstand fra sin sosialdemokratiske ideologi og bli med i det han kaller den norske fascistbevegelsen, Hvis han ikke gjør det, vil Breivik nekte å ha mer kontakt med ham.

Les mer: Breiviks far tar oppgjør med sin egen farsgjerning i ny bok

Medansvar

Under Juritzens høstlansering i slutten av august fortalte forlagssjef Arve Juritzen at boka er Jens Breiviks forsøk på å forstå hva som skjedde med sønnen.

– Han har blitt en syndebukk og har behov for å reflektere over om det som skjedde er hans skyld, sier Arve Juritzen til NTB.

Han understreker at boken ikke er et oppgjør med angrepene som er kommet mot Jens Breivik.

Mange har trukket fram farens fraværenhet og mangel på interesse for sønnen i barndommen som en nøkkel til å forstå hvordan Anders Behring Breivik kunne ende som den verste massedrapsmannen i moderne norsk historie.

– Det er heller et angrep på seg selv og sin egen innsats som far. Han er heller ikke fremmed for at han har et medansvar, uttalte Juritzen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus