IS hevder å ha henrettet britisk gissel

Den islamske stat (IS) hevder å ha henrettet det britiske gisselet David Haines, skriver SITE, en gruppe som sporer virksomheten til terrorgrupper på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video som ble lagt ut sent lørdag kveld, viser angivelig at den 44 år gamle Haines, en hjelpearbeider som ble tatt som gissel i Syria i fjor, blir henrettet ved halshogging av en maskert mann.

Ifølge den maskerte mannen er henrettelsen av Haines en konsekvens av at Storbritannia har vedtatt å sende våpen til kurdernes peshmerga-hær som sammen med irakiske regjeringsstyrker kjemper mot IS i Nord-Irak.

Tredje halshogging

– Denne britiske mannen betaler prisen for dine løfter, Cameron, om å væpne peshmergaen i kampen mot Den islamske stat, sier mannen henvendt til statsminister David Cameron, ifølge Al Jazeera.

Haines er den tredje utlendingen IS henretter for åpen scene på video.

I videoen IS la ut i august der den amerikanske journalisten Steven Sotloff fikk strupen skåret over, ble Haines navngitt som den neste som ville bli drept om kravene til IS ikke ble innfridd.

En annen amerikansk journalist, James Foley, var den første som ble henrettet for åpen scene på en video av IS.

Amerikansk etterretning har fastslått at de to første videoene var ekte, men det er for tidlig å si om videoen med Haines også er autentisk.

Nytt offer utpekt

I den siste videoen blir enda et gissel utpekt som neste offer, nemlig den britiske statsborgeren Alan Henning.

Så sent som lørdag ba familien til Haines gruppa som hadde tatt ham som gissel, om å ta kontakt. Familien hadde hittil bedt om at navnet hans ikke skulle publiseres i mediene for ikke å sette hans liv i ytterligere fare.

Tobarnsfaren Haines, som er fra Perth i Skottland, ble kidnappet i mars i fjor mens han arbeidet for den franske organisasjonen ACTED.

Personvernpolicy