Meny

Norge sender NATO-rådgiver til Ukraina

VÅPENTILGANG: Norge er ett av flere NATO-land som skal sende våpeng til Ukraina, ifølge Reuters. Forsvarsdepartementet i Norge avkrefter dette. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssamarbeidet med Ukraina er styrket etter at kamphandlingene startet i landet. En norsk offiser er i ferd med å bli nestkommanderende ved NATOs liaisonkontor i Kiev.

Fra før er det kjent at Norge stiller med to stabsoffiserer under øvelsen Sea Breeze som pågår i Odessa samt to observatører under øvelsen Rapid Trident senere i måneden.

– Vi vil fra norsk side støtte opp om Ukraina med rådgivning. Det er så langt ikke tatt stilling til annen form for støtte, som eksempelvis militære våpen, sier statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet.

Avklaringen kommer i kjølvannet av en melding fra nyhetsbyrået Reuters som omtalte en Facebook-oppdatering fra Juri Lytsenko, en av den ukrainske presidentens rådgivere.

– Ikke våpen

Rådgiveren skrev at NATO-toppmøtet hadde gitt Ukraina løfter om militærrådgivere og militærutstyr fra USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge.

Så vel Norge, som USA, Italia og Polen avviser at det er inngått en avtale om våpenleveranser. Frankrike har til nå avslått å kommentere saken.

– Dette er ikke korrekt. Italia planlegger sammen med andre EU- og NATO-land en levering av militært utstyr som skuddsikre vester og hjelmer, sier den italienske utenriksministeren Federica Mogherini.

Torsdag sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.

NATO har sagt at alliansen ikke kommer til å sende våpen til Ukraina, men talspersoner for forsvarsalliansen har understreket at individuelle allierte kan velge å gjøre det.

De strenge norske reglene for våpeneksport er ikke til hinder for en politisk beslutning om å forsyne Ukraina med forsvarsmateriell, men en slik avgjørelse er langt unna å være fattet.

Styrket samarbeid

Forsvarssamarbeidet mellom Norge og Ukraina ble inngått i 1999. Planene for 2014 er blitt styrket som følge av Ukraina-krisen.

Ifølge Forsvarsdepartementet har dette skjedd både innenfor rammen av NATO-partnerskapet, men også med basis i den militære tiltaksplanen mellom Norge og Ukraina.

Donasjon av 77.000 stridsrasjoner i juni og deltakelsen i øvelser er to eksempler. Norge stiller også en nasjonal ekspert til midlertidig disposisjon for NATOs liaisonkontor i Kiev i vår.

– I tillegg utvider Norge kadettutvekslingsordningen mellom våre respektive krigsskoler, bidrar med kompetansehevende bidrag inn mot Ukrainas nasjonalgarde og vil gjennomføre sikkerhetspolitiske konsultasjoner kombinert med et senere statssekretærbesøk til Ukraina, opplyser Forsvarsdepartementet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus