Meny

Tre personer omkom i sprengningsulykke på Geilo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer omkom i sprengningsulykken på Geilo i Buskerud, bekreftet politiet onsdag kveld. I tillegg er to personer skadd, en av dem kritisk.
Direkterapportering fra stedet:

En person ble først meldt savnet etter ulykken, men i 19.30-tiden opplyste Nordre Buskerud politidistrikt at vedkommende også var blant de døde.

Ulykkesstedet ble onsdag kveld sikret ved at eksplosiver ble fjernet før det kriminaltekniske arbeidet kan ta til. Eksplosivene skal bli sprengt på et egnet sted i nærheten, ifølge politiet.

To av dem som mistet livet var nordmenn som jobbet for entreprenørselskapet T. Engenes, bekrefter selskapet. Politiet var onsdag kveld tilbakeholdne med å gi opplysninger om den tredje omkomne av hensyn til vedkommendes pårørende.

– Vi vet ikke hvor mange som jobbet der, og vi arbeider med å få oversikt over om flere er savnet eller skadd. Det er et stort skadeomfang, opplyste politiadvokat Wenche Sørensen i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB etter ulykken.

Det var en dynamittladning som ble utløst, og ulykken skjedde i forbindelse med arbeid i en jernbaneundergang sør for Geilo sentrum på riksvei 7. Politiet fikk melding klokken 12.31 om den fatale arbeidsulykken.

Sikkerhetssone

I frykt for nye eksplosjoner opprettet politiet en sikkerhetssone med en radius på 400 meter rundt ulykkesstedet kort tid etter ulykken. Det ble i tillegg opprettet en flyforbudssone.

– Det er opprettet en flyforbudssone over området for å ivareta sikkerheten til luftfartøy i tilfelle det skjer flere sprengninger, opplyste innsatsleder på stedet, Odd Halvard Seterdal, i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB i 16-tiden.

Bombegruppa fra Oslo, tekniske etterforskere fra Kripos og en sprengningsekspert fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) jobbet i 18-tiden med å sikre området.

Redningshunder sto klare til å bistå politiet i letingen etter den savnede personen. I 18-tiden onsdag var den savnede ennå ikke funnet.

Personen som ble lettere skadd er en kvinne som bor i nærheten, og som fikk skader av det kraftige trykket fra sprengladningen.

Vitne: – Hele bilen ristet

Tor Erik Pettersen var en av dem som ble vitne til den kraftige eksplosjonen, som kunne høres flere mil unna.

– Vi hadde akkurat kjørt forbi da det smalt kraftig. Vi skjønte fort at det var noe alvorlig da vi så støvskyer. Hele bilen vår ristet, sier Pettersen til NTB.

I tillegg til at politiet opprettet en sikkerhetssone rundt stedet, ble beboere i flere hus evakuert.

Ekteparet Haldis og Sverre Isungset var blant de dem som måtte forlate huset sitt. De fikk beskjed om at det kunne ta flere timer før de kunne vende hjem igjen.

– Jeg har aldri hørt et smell som dette før. Det ristet i hele huset, sier Sverre Isungset til avisen Hallingdølen.

Fordobling av eksplosiver

Kommunens kriseteam ble raskt etablert på Bardøla Høyfjellshotell etter ulykken og barne- og ungdomsskolen på Geilo ble bedt om å holde elevene igjen etter eksplosjonen.

– Vi følger våre rutiner for krisehendelser. Vi vil hjelpe dem som har vært involvert eller har vært vitner til ulykken, sa rådmann Lars Ole Skogen til NTB.

Mengden eksplosiver som blir omsatt her i landet har fordoblet seg fra 2000 til 2012, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

Sist en person omkom i en sprengningsulykke var i 2005, da en 50 år gammel mann mistet livet da en ladning gikk av for tidlig under sprengningsarbeid på Stoa i Arendal.

I perioden fra 2000 fram til 2013 har Arbeidstilsynet registrert totalt 615 dødsfall på norske arbeidsplasser.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus