Ytre høyre-protest mot omstridt avtale USA-EUMarine Le Pen angriper TTIP- avtalen - men valses ned i EU

TOK VENSTRESIDENS TTIP-HJERTESAK: Men Nasjonal Fronts Marine Le Pen blir stoppet i EU-parlamentet. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/NTB scanpix.
TOK VENSTRESIDENS TTIP-HJERTESAK: Men Nasjonal Fronts Marine Le Pen blir stoppet i EU-parlamentet. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen vil ha EU-parlamentet til å fastslå at TTIP-forhandlingene kan undergrave suverenitet, miljø og sosial velferd. Hun får ikke med seg venstresiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme fram til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme fram til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

USAs handelsepartement USTR

EU-kommisjonen

Nærings- og handelsdepartementet

Handelskampanjen

Attac Norge

Den omstridte, høyreorienterte EU-parlamentarikeren Marine Le Pen fremmer forslag til krass kritikk av TTIP, Den transatlantiske handels- og investeringsavtalen som USA og EU forhandler om.

Dermed tar Le Pen for seg en kampsak som hittil har vært frontet av venstresiden og et vell av folkelige organisasjoner i EU og Norge.

Også Norge vil bli sterkt påvirket av avtalen, dersom EU og USA blir enige.

Les også: Vil ha avtale som kan ryste Norge

Finansfolk kan saksøke stater

Marine Le Pen, som leder det franske partiet Front National, kritiserer forhandlingene for hemmelighold. Hun slår fast at en TTIP-avtale vil svekke landenes nasjonale selvråderett, miljøet og den sosiale velferden.

Det skjer i et eget forslag til vedtak i EU-parlamentets handelskomité. Der vil hun ha EU-parlamentet til å fastslå at TTIP vil undergrave medlemslandenes nasjonale suverenitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrunnelsen er at avtalen gir private selskaper rett til å saksøke stater, dersom lovendringer gir investorer økonomisk tap. Det å avtalefeste en slik rett, kalt investor‑state dispute settlement (ISDS) på stammespråket, er ankepunkt også for mange grasrotorganisasjoner.

Norske Spire, Utviklingsfondets ungdom, trekker fram ett eksempel på slik bruk av ISDS:

Det amerikanske tobakkselskapet Phillip Morris gikk til søksmål mot Uruguay og Australias røykelovgivning, takket være ISDS-bestemmelser disse landene har forpliktet seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Le Pen får ingen støtte mot TTIP

Men de øvrige partigrupperingene i EU-parlamentet vil ikke støtte hennes forslag.

Det kan EurActiv avsløre etter å ha foretatt en rundspørring blant koordinatorene for de ulike politiske retningene i handelskomiteen.

Det framgår at motstanden mot å stemme for Le Pens forslag ikke skyldes selve saken, men at de andre partiene nødig vil gi Nasjonal Front vind i seilene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til anklagen om at forhandlingene pågår i lukkede rom, sier EU-kommisjonen at det aldri har vært mer åpenhet om slike forhandlinger.

EU-kommisjonen har opprettet en egen hjemmeside der de informerer så langt de synes de kan, om TTIP-forhandlingene.

Heller ikke EU-kommisjonen benekter imidlertid at mye må pågå skjult for offentligheten.