Meny

Nav kritiserer regjeringens forslag om arbeidsplikt

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gikk i sommer ut og sa at økonomisk sosialhjelp bør følges av en arbeids- eller aktivitetsplikt. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav-direktør Joakim Lystad gir stryk til høringsnotatet om arbeidsplikt for sosialmottakere. Han mener forslaget er en innsnevring av dagens praksis.

Ifølge Lystad og tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud er det fare for at ressursene i Nav styres mot mer byråkrati og mindre oppfølging, skriver nyhetsbyrået ANB.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gikk i sommer ut og sa at økonomisk sosialhjelp bør følges av en arbeids- eller aktivitetsplikt. Høringsnotatet om forslaget ble sendt fra departementet i sommer, som følge av at antallet sosialhjelpsmottakere har økt kraftig.

Les også: Vil gi Nav-oppgaver til vikarbyråer

– Innsnevrer praksis

Ifølge Nav-direktør Joakim Lystad er det fare for at ressursene i Nav styres mot mer byråkrati og mindre oppfølging med en arbeidsplikt. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)Ifølge Nav-direktør Joakim Lystad er det fare for at ressursene i Nav styres mot mer byråkrati og mindre oppfølging med en arbeidsplikt. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Nav mener dette vil bety en innsnevring av dagens praksis, fordi det i forslaget til endring av lovteksten presiseres at bestemmelsen gjelder vilkår om aktivitet, og at vilkårene «må ha som mål at stønadsmottakeren skal bli helt eller delvis selvhjulpen».

– Det fremgår av høringsnotatet at det kun skal være mulig å sette vilkår om arbeidsrettet aktivitet. Dette er en betydelig innsnevring av gjeldende rett og praksis, skriver arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i høringsuttalelsen.

Torsdag går høringsfristen ut.

Les også: Nav bruker lengre tid på å få folk i arbeid

Uenig Eriksson

Arbeidsministeren registrerer innspillet fra Nav-direktøren, men mener kritikken ikke er representativ for alle inntrykkene han har fått fra ansatte på gulvet ute i distriktene.

– Jeg opplever at høringsnotatet fikk tommelen opp fra Nav lokalt. Arbeidsplikt har også blitt tatt godt imot under alle mine besøk rundt om i landet. Ingen av dem har sagt at et slikt forslag vil medføre økt byråkrati, slik direktoratet påpeker, sier Eriksson til NTB.

Han trekker Nav-kontoret i Kvinesdal frem som et godt eksempel, der han sier 21 av 22 personer er tilbake i arbeid eller utdanning det siste året etter å ha drevet arbeidsrettet aktivitet.

Les også: Nav venter 400.000 flere brukere på kun drøye ti år

Statsråden kjøper heller ikke argumentet om at forslaget vil føre til mindre tid til oppfølging.

– Arbeidsplikt fører ikke til flere sosialhjelpsmottakere. Det er et uttalt mål å få flere ut i arbeid og færre på trygd, noe som krever tett oppfølging. Jeg forventer at Nav praktiserer dette til fingerspissene, sier Eriksson.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus