Meny

Nye Ukraina-samtaler i Minsk fredag

Innbyggere passerer forbi et krater etter et granatnedslag i landsbyen Spartak utenfor Donetsk mandag. Ukrainske styrker er på defensiven, og landets myndigheter sier årsaken er at de prorussiske opprørerne øst i landet har fått forsterkninger fra Russland. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredssamtalene om Ukraina ble mandag avsluttet etter et møte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Ifølge russiske nyhetsbyråer blir det nye møter fredag.

Ingen detaljer fra møtet i den såkalte kontaktgruppen ble gjort kjent mandag kveld. De krevende samtalene som spesielt Russland har vært en pådriver for, har vært holdt bak lukkede dører med representanter for de prorussiske opprørerne, Russland, Ukraina og Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, OSSE.

Russiske nyhetsbyråer siterte etter møtet en opprørsleder som sier et nytt møte i gruppen kan ventes fredag.

– Dette er bare begynnelsen på prosessen, sier Andrej Purgin, en av lederne i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, til statlig russisk TV.

Ukrainsk tilbaketrekking

Samtalene i Minsk finner sted etter de ukrainske regjeringsstyrkene har hatt en rekke nederlag på slagmarken. Tilbakegangen kommer etter meldinger fra flere kilder, blant andre NATO, EU og USA, om at Russland har sendt både soldater og tungt utstyr som stridsvogner og artilleri over grensen til støtte for de prorussiske separatistene.

Regjeringen i Moskva benekter kategorisk enhver militær innblanding i Ukraina.

Ukrainske regjeringsstyrker trakk seg mandag tilbake fra flyplassen i Luhansk etter kamper mot det myndighetene i Kiev sier er en russisk stridsvognbataljon. Søndag kveld ble et ukrainsk marinefartøy senket i Asovhavet øst for Krim-halvøya av artilleriild fra land, men det er ikke kjent hvor det ble skutt fra.

Den ukrainske forsvarsministeren Valerij Geleteij uttalte mandag at det hadde brutt ut en «storkrig» med Russland og at han fryktet at titusener kunne miste livet.

Særstatus

Representantene for de prorussiske opprørerne krevde i forhandlingene i Minsk både våpenhvile og særstatus for regionene øst i Ukraina. En av dem sier til Interfax at det blant annet innebærer at «nødvendigheten av dypere økonomisk integrasjon med Russland og den russiskledede tollunionen tas med i betraktning».

En slik integrasjon står i skarp kontrast til de ukrainske myndighetenes ønske om sterkere økonomiske bånd til EU.

Russlands president Vladimir Putin gikk søndag ut og krevde at forhandlinger om en slutt på konflikten i landet må innebære diskusjoner om at regionen skal få status som «stat».

Ingen offisielle ukrainske representanter deltok i mandagens forhandlinger, men tidligere president Leonid Kutsjma spiller rollen som landets uoffisielle representant. Moskvas Kiev-ambassadør representerer Russland.

Brende i Kiev

Utenriksminister Børge Brende var mandag i Kiev sammen med europaminister Vidar Helgesen for samtaler med Ukrainas visestatsminister Volodymyr Hrojsman og utenriksminister Pavel Klimkin om konflikten i områdene Donetsk og Luhansk øst i landet. Med seg hadde Brende 8 millioner kroner i humanitær hjelp. Det er første gang på mange år at Norge gir humanitær hjelp til et land i Europa.

– Det sier litt om alvoret i situasjonen, sier Brende til NTB. Han sier forholdene øst i landet er blitt dramatisk forverret.

– Det er nå 230.000 internt fordrevne, og det er harde trefninger hver dag, sier Brende, som mener det er helt klart at Russland med president Vladimir Putin i spissen står bak den økende aggresjonen de siste dagene.

Kritikk

Flere europeiske ledere rettet mandag skarp kritikk mot det de mener er en opptrapping av Ukraina-konflikten fra russisk side. EU er i ferd med å utarbeide nye sanksjoner mot Russland, og ifølge Reuters kan blant annet handel med russiske statsobligasjoner rammes.

Storbritannias statsminister David Cameron advarte Russland om at deres forhold til resten av verden vil bli «radikalt forandret» om landet fortsetter den nåværende politiske kursen i Ukraina.

Den nyvalgte EU-presidenten Donald Tusk sa at krisen i Øst-Ukraina kan komme til å spre seg dersom NATO ikke går inn for en tøffere linje, mens Tysklands president Joachim Gauck sa at Russland i praksis har splittet opp sitt partnerskap med Europa og ønsker å etablere nye grenser.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet er ventet til Ukraina tirsdag for samtaler med landets president Petro Porosjenko og utenriksminister Pavel Klimkin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus