Dataspiller arrestert av SWAT-team på direkten

Jordan er siste offer i en potensielt livsfarlig spøk kalt «swatting»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Pulsen økte, vi satt bare og gapet, sier norske Amund Johansen til ABC Nyheter.

Johansen var én av de drøyt fire tusen menneskene som så dataspilleren Jordan «Kootra» Mathewson bli arrestert av det amerikanske politiets spesialstyrker, SWAT, under en direktesending av dataspillet Counter Strike.

– Ingen var klar over at det kom til skje, sier Johansen som lastet opp videoen av arrestasjonen på YouTube.

Se video av arrestasjonen øverst i artikkelen

– Jeg tror vi blir «swattet», sier Matheweson få sekunder før døra sparkes ned av spesialstyrker og han blir beordret ned på bakken.

Politiet i Colorado i USA, hadde mottatt et anonymt tips om pågående skyting i kontorbygget Mathewson befant seg i. Tipset ble vurdert som reelt og politiet rykket ut, ifølge Thedenverchannel.

Politiet fant ingen våpen og måtte konstatere med at det var et falskt tips og dataspilleren fra Skottland ble løslatt kort tid etter.

Matheweson, som går under kallenavnet «Kootra», er en del av den Colorado-baserte gruppen «The Creatures», som publiserer videoer av at de spiller spill på Youtube og strømmingstjenesten Twitch.

Slike dataspill-strømminger kan få flere titalls tusen seere og vokser stadig i popularitet. Nylig ble strømmingstjensten Twitch kjøpt av Amazon for fire milliarder kroner.

«Swatting»

Såkalt «swatting» er ikke uvanlig blant de som strømmer dataspill på internett.

Flere tilfeller av den potensielt livsfarlige spøken har forekommet i USA, melder The Verge.

– De som har mange seere blir valgt ut. De som ringer politiet sitter sikkert å ser på, sier Johansen som for første gang fikk oppleve det han sier er voksende trend.

Å «swatte» noen er en relativt enkel prosess. Man finner et offer som sender direkte på internett, ringer politiet og sier det foregår noe ulovlig på adressen. Så lener man seg tilbake i datastolen og venter på at politiet skal slå ned døra til offeret, mens flere tusener følger med på direkten.

«Swatting» er ment som en spøk, men det koster politiet både tid og ressurser.

I dette tilfellet ble hele kontorbygget ble evakuert og politiet søkte i områdene rundt. Kontoret ligger også bare et par kilometer fra Columbie High School, hvor 12 studenter og en lærer mistet livet i en brutal skolemasker i 1999.

Personvernpolicy