Nordmenn fengslet etter stort dansk narkobeslag

Fire nordmenn er varetektsfengslet i fire uker etter at dansk politi har beslaglagt 235 liter av det narkotiske stoffet GBL i Frederikshavn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire nordmennene leide en leilighet i den nordjyske byen, og politiet fant stoffet der mandag. Nordmennene i alderen 30 til 34 år ble pågrepet i et pensjonat i byen og ble tirsdag ettermiddag framstilt for fengsling ved retten i Hjørring.

Politiadvokat Christina Barnow fikk rettens medhold i begjæringen om fire ukers varetekt for hver av nordmennene. Alle fire skal ha nektet straffskyld etter siktelsen da rettsmøtet startet, men ingen av dem har i ettertid valgt å anke avgjørelsen om fire uker i varetektsfengsel, skriver den danske avisen Nordjyske.

Fra Polen

Ifølge politiet i Frederikshavn reagerte det danske tollvesenet på flere pakker som ble sendt til adressen hvor nordmennene leide.

Under en rutinekontroll ble det oppdaget at et firma i Polen hadde sendt 200 liter GBL (gammabutyrolakton) til nordmennene. Stoffet er omtalt som flytende ecstasy og kan brukes til å lage det mer kjente narkotiske stoffet GHB.

Da politiet aksjonerte mot leiligheten, fant de ytterligere 35 liter av samme stoff, sendt fra en ukjent avsender i København, skriver den danske avisen.

Stort beslag

– Vi avtalte med tollvesenet at vi skulle aksjonere mot den adressen som pakkene var sendt til, sier visepolitimester Allan Overgaard til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Visepolitimesteren sier at beslaget på 235 liter er det største beslaget av GBL noensinne i Nord-Jylland. Han vil derimot ikke spekulere på om de fire nordmennene hadde planlagt å ta med seg stoffet videre til Norge.

GBL omdannes i kroppen til det mer kjente rusmiddelet GHB (gammahydroksybutyrat). Begge stoffene er kjent for å være farlige, spesielt fordi det lett fører til overdose og død.

Ifølge Nordjyske ble det også funnet om lag en halv liter ferdigblandet GHB i leiligheten da politiet gikk til aksjon.

Personvernpolicy