Første privatskoledag for prinsesse Ingrid Alexandra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Ingrid Alexandra (10) ble tirsdag morgen ønsket velkommen på engelsk av rektor Janecke Aarnæs da hun startet på Oslo International School (OIS) på Bekkestua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om prinsesse Ingrid Alexandra:

* Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004.

* Prinsessen er nummer to i arverekken, etter kronprins Haakon.

* 17. april 2004 ble prinsessen døpt i Slottskapellet i Oslo av biskop Gunnar Stålsett.

* I tillegg til farfar kong Harald er kronprins Frederik av Danmark, kronprinsesse Victoria av Sverige, prins Felipe av Asturias, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem faddere for prinsessen

* Prinsessen begynte i barnehage 4. januar 2006 og 19. august 2010 begynte hun på Jansløkka barneskole i Asker.

* 19. august er hennes første skoledag på Oslo International School (OIS).

* Prinsessen har allerede hatt flere offisielle oppdrag. Blant annet pleier hun å være med på slottsbalkongen 17. mai. Hun har også deltatt på den årlige Holmenkolldagen.

(Kilde: Kongehuset.no)

Ingrid Alexandra ankom den engelskspråklige skolen tirsdag klokken åtte i følge med mor, far, lillebror og mormor.

– Vi vil ta imot elevene og fortelle litt om hva de kan forvente. Elevene vil få tid til å bli kjent med sine klassekamerater, og så vil det bli en full skoledag deretter, forteller Aarnæs.

Hun understreker at prinsessen vil være en helt vanlig elev og vil ikke kommentere kronprinsparets omstridte valg om å ta prinsessen ut av offentlig skole og la henne starte på privatskolen.

Både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter på sine nye, private skoler tirsdag etter henholdsvis fire og tre år på nærskolen Jansløkka i Asker.

Ingrid Alexandra starter i 5. klasse på OIS på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus begynner i 4. klasse ved Oslo Montessori-skole i Skådalen.

– Traff en nerve

Da det før sommeren ble kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen til fordel for privatskoler, ble valget møtt med kritikk og debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet. Når minst en av foreldrene er norsk statsborger eller har permanent oppholdstillatelse betaler elever redusert pris, som er 81.500 kroner for skoleåret i 2014-2015, pluss noen mindre gebyrer. Standardprisen er omtrent det dobbelte.

Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg uttalte at han mente skolevalget er begynnelsen på slutten av demokratiet, og i en spørreundersøkelse Norstat utførte for NRK svarte tre av ti nordmenn at de er kritiske til skolebyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skriver i helgen at skolevalget nok ble mer problematisk enn man hadde trodd på forhånd på Skaugum.

«Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt og fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler til forsvar for den offentlige skolen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig avveining

Kronprinsparet har bedyret at det ikke var misnøye med den offentlige skolen som var årsaken til skolevalget. Å styrke Ingrid Alexandras grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke engelsk ble gitt som én årsak til skolebyttet, samtidig som kronprinsparet understreket at valgene er tatt ut fra hva de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss, uttalte kronprins Haakon til VG dagen etter at skolebyttet ble kjent.

Oslo internasjonale skole er blitt omtalt som en eliteskole. Den er i utgangspunktet etablert som et tilbud for utenlandske familier med midlertidig arbeidsopphold i Norge, og de fleste elevene ved skolen er utenlandske.

– Kan skade

Stanghelle mener kronprinsparet er i sin fulle rett til å velge som de har gjort, men beklager samtidig valget. «Det kan komme i skade for å frata den kommende tronfølgeren en meget viktig kvalifikasjon som fremtidig dronning: et ekte og langvarig besøk i den verdenen det store, store flertall av hennes fremtidige undersåtter kjenner som sin egen», skriver han.