Nabokrangel på Bygdøy:Sprengte fjell - klagde på støy fra seilbåter

Marinaen på Lille Herbern har fortsatt et byggefelt som nabo. (FOTO: Tor Strand/ABC Nyheter)
Marinaen på Lille Herbern har fortsatt et byggefelt som nabo. (FOTO: Tor Strand/ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Øystein Spetalens investorselskap Ferncliff drev spregningsarbeider på Bygdøy, klagde de samtidig på Oslo Seilforening på grunn av støyete seilbåter i vinteropplag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Bygdøy i Oslo reiser det som trolig blir Norges dyreste bolig seg ved vannkanten. Investor Øystein Spetalens luksushus i Bygdøynesveien blir over 1000 kvadratmeter stort, og har det meste tenkelige av nødvendigheter.

I planene for eiendommen er det en firemannsbolig, gartnerbolig, tre svømmebaseng og et anti-sosialistisk museum, ifølge bladet Kapital.

Museet skal huse bilder, video og voksfigurer av Leonid Bresjnev, Heinrich Himmler og tidligere SF-leder Finn Gustavsen. Tanken med museet er å vise hvordan sosialisme, nasjonalisme og kommunisme har utført overgrep på enkeltmennesker, skriver bladet.

Nabo til nybygget er Oslo Seilforening som holder til på Lille Herbern. I november i fjor fikk foreningen overbrakt en epost fra sine byggende naboer i investorselskapet Ferncliff.

– Vi fikk en epost fra Ferncliff hvor de klagde på støy fra løse fall (tau på seilbåt journ. anm.) på båtene som lå i vinteropplag. Dette var mens de selv holdt på med sprengningsarbeider, sier styreleder i Oslo Seilforening, Esben Keim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se hva norske naboer krangler om

Klikk-klikk

Tauene det er snakk om går fra masta og ned, og hvis de ikke er strammet skikkelig, vil de slå mot masta i vinden. Lyden er lett gjenkjennelig som et monotont, lyst klikk-klikk.

Seilforeningen kontaktet derfor sine medlemmer som hadde båt i opplag på tidspunktet, og ba dem å stramme opp tauene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi svarte Ferncliff høflig at vi skulle be alle med båt i området å stramme opp slik at det ikke lagde mer lyd enn nødvendig, sier Keim.

Keim og seilforeningen mener det er spesielt å klage på støy fra båtene, mens de selv holdt på med grovarbeider på tomta.

– Det er ingen logikk i å klage på mye støy når man selv bråker mye. Det ble også fulgt opp med en nye klage i begynnelsen av desember, da de mente det fortsatt bråkte.

Les også: Norsk nabofeide vekker internasjonal oppmerksomhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt samarbeid

Driftsjef i Ferncliff, Hans Nilsen, bekrefter at de kontaktet Oslo Seilforening på grunn av bråkete tau.

– Vi har 4-5 leietagere ute på Bygdøy og de spurte meg om vi kunne be de med seilbåter stramme opp fallene sine fordi det støyer på stille vinterdager. Alt ble rettet opp og vi har et godt samarbeid med våre naboer, sier Nilsen til ABC Nyheter.

– Ligger det ikke noe i det seilforeningen sier om å klage på støy fra tau når man selv sprenger?

– Ja, vi har sprengt og bråket, men hver salve tar ett sekund, det er ikke noe som pågår over tid, og det holder ikke på midt på natta, sier driftssjefen.

Les også: Mann (62) dømt til å sitte i veikryss

Seilforeningen vil bygge ut

Oslo Seilforenings lokaler ligger på den lille øya Lille Herbern, på sjøsiden av der Spetalens nye hus skal ligge. Foreningen på sin side ønsker å bygge en ny molo hele veien til Sjøfartsmuseet, for å lage et avgrenset område for seiling for barn, og for å skjerme området fra den økende båttrafikken i Oslofjorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om de får bygge er ikke avgjort ennå, og saken ligger på Plan- og bygningsetatens bord. Etaten støtter foreningens ønske om tilrettelegging for seiling for barn, men at tiltaket er tenkt plassert på feil sted.

Naturvern

På grunn av naturmangfold og de størrelsene inngrepene vil være på, har både fylkesmannen og miljømyndigheter og -organisasjoner kommet med innvendinger.

Bymiljøetaten skriver blant annet i en kommentar til planene at «Bymiljøetaten er sterkt negativ til planforslaget» blant annet fordi det planlagt regulerte området er «et av de største og mest verdifulle helhetlige bløtbunnsområdene i Oslo».

Grunneierne rundt Seilforeningens lokaler fikk høsten 2012 laget en rapport om naturverdiene på øya.

I rapporten konkluderes det blant annet med at «landskapskvalitetene» bør bevares som de er i dag ved å ikke endre øyas profil, for eksempel ved nybygging.