USAs beviser for russisk medansvar for nedskyting

USAs utenriksminister John Kerry la søndag fram det han kalte overveldende bevis for russisk medansvar for nedskytingen av et malaysisk passasjerfly i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de viktigste punktene i samlingen av beviser er at det den siste måneden er påvist at det er fraktet en økende mengde tungt militært materiell inn til separatistene i Ukraina fra Russland. I forrige uke sendte Russland en kolonne med pansrede personellkjøretøyer, stridsvogner og utskytingsramper for raketter til separatistene.

– Vi har også opplysninger om at Russland trolig gir opplæring til separatistiske krigere ved et anlegg i det sørvestlige Russland, og at dette inkluderer opplæring i bruk av luftforsvarssystemer, sier Kerry.

Les også: Putin lover å hjelpe med granskningen

Kan bruke systemene

USA viser også til at separatistene har vist at de kan håndtere systemer for bakke-til-luft-raketter, og at de har skutt ned et titall ukrainske fly, inkludert to store transportfly, de siste månedene.

På det tidspunktet kontakten med MH17 forsvant, observerte USA at det ble skutt opp en slik rakett fra et separatistkontrollert område i det østlige Ukraina. USA mener det var en SA-11-rakett.

Kerry viste også til interne separatistkommunikasjoner som er fanget opp og lagt ut på YouTube av den ukrainske regjeringen, som tyder på at separatistene var i besittelse av og hadde utplassert SA-11-systemer allerede mandag 14. juli.

Se tv-intervjuet med Kerry i videoen øverst i artikkelen.

Var på plass

Han sier også at sosiale medier har avdekket en transport av et SA-11-system gjennom byene Torez og Snizjne, i nærheten av krasjstedet og der den aktuelle utskytingsrampen befant seg. Derfra hadde raketten kapasitet til å skyte ned flyet.

Han viser også til video på sosiale medier lørdag som viser et SA-11-system på en lastebil på vei gjennom Krasnodon-området tilbake til Russland. Det går fram av videoen at minst en rakett mangler på systemet, noe som tyder på at det har vært en utskyting, sier han.

Se også: Slik virker den svarte boksen

Kerry sier videre at Ukraina også har SA-11-systemer, men at USA er sikker på at de ikke var innen rekkevidde av styrten. Ukrainske styrker har heller ikke avfyrt slike våpen, selv om de ofte har klaget over at russiske fly krenker luftrommet, sier han.

Autentiske samtaler

Kerry viser også til en samtale på internett der en velkjent separatistleder skryter overfor en annen separatistleder av å ha skutt ned et fly. Da det ble klart at flyet var et sivilt passasjerfly, ble meldingene slettet.

– Audiodata vi har fått fra den ukrainske etterretningen er evaluert av etterretningseksperter som bekrefter at dette er autentiske samtaler mellom kjente separatistledere, basert på sammenligning av opptakene med andre opptak av de samme lederne, sier Kerry.

Til slutt viser han til at alt som skjer på bakken, tyder på at separatistene har full kontroll over området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus