Sigrid misbrukt på datingside

Stadig flere henvendelser til Slettmeg.no omhandler datingnettsteder. Nylig dukket et bilde av et drapsoffer opp på Sukker.no. Foto: NTB Scanpix / skjermdump (Vår utheving og sladding)
Stadig flere henvendelser til Slettmeg.no omhandler datingnettsteder. Nylig dukket et bilde av et drapsoffer opp på Sukker.no. Foto: NTB Scanpix / skjermdump (Vår utheving og sladding)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et bilde av drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har sirkulert blant bildene på forsiden av Sukker.no. Stadig flere nordmenn klager på datingsider, viser nye tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettdating har fått fotfeste blant nordmenn, men falske profiler kan skape problemer.

Et skjermbilde ABC Nyheter har fått tilgang til, viser hvordan et bilde av drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne dukker opp på innloggingsskjermen til Sukker.no.

Sukker kaller seg «Norges desidert største datingside», og har flere hundre tusen opprettede profiler. Bildet ble lastet opp av en falsk profil, som ifølge nettstedet nå er slettet.

16 år gamle Giskegjerde Schjetne forsvant i august 2012, og ble funnet drept en måned senere. I mai i år opprettholdt lagmannsretten tingrettens dom om tvungent psykisk helsevern for en 39 år gammel mann etter drapet.

– Burde rydde opp

Bildet som i forrige uke dukket opp på forsiden til datingsiden Sukker.no, er et av bildene av Sigrid Giskegjerde Schjetne som pressen fikk tilgang til mens letingen etter henne pågikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge mannen som oppdaget glippen ble bildet liggende ute i mosaikken av profilbilder i minst fem minutter.

– Jeg rakk å ta en skjermdump av forsiden, og senere gikk jeg inn fra en annen nettleser. Det lå der fremdeles, sier mannen, som ikke vil stå frem med navn.

Han tenkte ikke på å klage til nettstedet, men synes episoden bør føre til at de rydder opp i systemene sine.

Forsiden til nettstedet prydes til enhver tid av rundt 50 bilder, hentet fra profilene til brukere som har godtatt denne type visning.

Les også: Reagerer på at Vollvik brukte død venn i markedsføring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet raskt fjernet

Sukker.no-direktør Morten Gulliksen opplyser at bildet ble fjernet kort tid etter at ABC Nyheter gjorde selskapet oppmerksom på det.

– Det var noen som lastet opp et innzoomet pressebilde, som ikke ble gjenkjent ved manuell godkjenning, sier han i en kort uttalelse til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet filtrerer bilder med både automatisk og manuell bildegodkjenning, og oppfordrer brukere til å rapportere inn falske profiler og bilder via en egen knapp på profilsidene. Gulliksen understreker at det falske profilbildet er ett av flere titusener bilder som rullerer på forsiden, og kun har vært synlig for noen få brukere.

– Vi takker for at dere gjorde oss oppmerksom på hendelsen, slik at vi fikk fjernet bildet raskt, avslutter direktøren.

Les også: Laget Instagram-profil til toåringen sin

– Folk er ofte fortvilet

Fungerende NorSIS-leder Tone Bakås synes tilfellet med misbruk av et drapsoffer høres ille ut. NorSIS driver tjenesten Slettmeg.no, som hjelper personer som vil fjerne opplysninger eller bilder de selv eller andre har lagt ut på nettet.

– Vi får ofte inn saker om bilder som brukes uten tillatelse. De som ringer, er gjerne fortvilet, slikt føles som en stor krenkelse av egen identitet, sier Bakås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der store nettsamfunn som Facebook har blitt trukket frem som verstinger, er det for tiden stadig flere som kontakter Slettmeg.no om datingsider.

Bare fra januar til mai 2014 har tjenesten allerede mottatt flere henvendelser om de ti største datingsidene enn i hele 2013: 569 hittil i år, mot 527 i hele 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste henvendelsene kommer fra folk som sliter med å få slettet en profil.

«Ofte kommer det av brukerens egen inkompetanse, men også ofte tilsiktede vanskeligheter fra datingsiden selv. Det er svært mange useriøse aktører i denne bransjen,» står det å lese i presentasjonen fra NorSIS.

Den store aktøren Sukker.no står oppført med relativt få henvendelser, nærmere bestemt 5 henvendelser i fjor og 13 hittil i år.

På ett år, fra mai 2013 til mai i år, har tjenesten mottatt 495 henvendelser om krenkelser via bilder, totalt for alle nettsteder. Det er omtrent samme antall som året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Selskapene vi klager mest på

Straffbart

Det er uklart om profilen som misbrukte bildet av et drapsoffer på Sukker.no var opprettet med svindel som formål.

Det er uansett straffbart å misbruke andres identitet på nettet, som flere nylige dommer kan illustrere.

  • Tidligere denne måneden ble en irsk mann dømt til å betale rundt 17.000 norske kroner i bot etter å ha publisert en krenkende melding på ekskjærestenes Facebook-profil.
  • I 2011 ble en norsk mann dømt til å betale 5000 kroner i bot for å ha misbrukt ekssamboerens Facebook-konto med meldinger som «Jeg driver og knuller».
  • I fjor fikk en dansk 18-åring ti dagers betinget fengsel for å ha opprettet falske Facebook-profiler for tre kvinnelige lærere og sendt seksuelle tilnærmelser fra profilene.

– Dette er det nok ikke alle som er klar over. Oppretter du falske profiler, kan du bli dømt for ID-tyveri. Når du er ung og tenker at du bare skal tulle litt på nettet, tenker du ikke alltid på konsekvensene. Du sitter liksom litt i din egen boble, sa medierettsadvokat Jon Wessel-Aas til VG da dommen mot den danske 18-åringen falt.

Familien Giskegjerde Schjetnes bistandsadvokat, Harald Stabell, har blitt informert om publiseringen av denne artikkelen. Stabell kjente ikke til hendelsen fra før, og har foreløpig ingen kommentar.

Les også: 861 nordmenn vil bli glemt av Google