Israelsk eksmilitær ti år etter dom mot Israels mur:– Israel vil aldri tillate en palestinsk stat

Miko Peled foran den symbolske muren i Oslo: – Det vil aldri bli noen egen palestinsk stat. Israel må gå over fra å være apartheidstat til å bli én stat for alle, sier jøden med sionistisk familiebakgrunn. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Miko Peled foran den symbolske muren i Oslo: – Det vil aldri bli noen egen palestinsk stat. Israel må gå over fra å være apartheidstat til å bli én stat for alle, sier jøden med sionistisk familiebakgrunn. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny voldsbølge mellom Israel og Palestina blusser opp. Det skjer ti år etter at Den internasjonale domstolen i Haag dømte Israels mur over palestinske områder ulovlig. Søndag ble en symbolsk mur innviet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ikke noe scenario der staten Israel vil gi noe av landet til arabere. Tanken på at Israel vil tillate en palestinsk stat, er science fiction.

Det sa den israelske fredsaktivisten, Miko Peled, da en symbolsk mur - i protest mot Israels mur i Palestina - ble innviet i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Peled har selv tjenestegjort i den israelske hæren, kommer fra en sionistisk familie og er barnebarn av Dr. Avraham Katsnelson, en av dem som undertegnet Israels uavhengighetserklæring. Faren var general da den israelske hæren erobret Vestbredden, Gaza, Golanhøydene og Sinai i 1967.

Den politiske sionismen innebærer ideen om at jødene i verden har rett til å skape seg et hjemland i Israel, et område som fra før var bebodd av arabiske palestinere.

Muren dømt ulovlig i ti år

Miko Peled var invitert som foredragsholder ved innvielsen av den symbolske muren i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslomuren er satt opp utenfor kirken for å markere at det 9. juli er ti år siden ett av de sterke uttrykkene for sionismen, en flere hundre kilometer, gjennomsnittlig 60 meter høy sperring på palestinske Vestbredden, ble dømt ulovlig.

Det skjedde i denne dommen ved Den internasjonale domstolen i Haag.

– Muren er et minnesmerke over en forbytelse. Muren innebærer en reell annektering av nye palestinske områder, sier initiativtakeren til konferansen søndag, palestinaaktivist og kjent norsk muslim, legen Trond Ali Linstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Linstad ble i 2012 tildelt Kongens fortjenestemedalje. Men etter mange protester valgte Kong Harald å slette tildelingen.

Les også: Kongen beklager Linstad-rot

Saken fortsetter under bildetIsraels ulovlige mur: Nødvendig mot terror, eller ønsket for landerobring? Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB scanpix.Israels ulovlige mur: Nødvendig mot terror, eller ønsket for landerobring? Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhet eller ulovlighet?

– Er det ikke berettiget at Israel setter opp en mur for å beskytte seg mot terrorisme fra palestinske grupper?

– Nei, det er ulogisk. Folk beveger seg jo fra den ene siden av muren til den andre hver dag. Og palestinerne har som kjent ikke tanks, svarer Miko Peled på ABC Nyheters spørsmål.

– Det eneste formålet med muren er å ta palestinsk land og gi et falskt inntrykk av å gjøre noe med terrorisme, sier Peled.

Det er Israels fungerende ambassadør i Oslo, George Deek, mildt sagt uenig i.

– Sikkerhetsbarrieren har reddet tusener av liv ved å stoppe selvmordsterrorister fra å nå kafeer og busser i Israel, skriver Deek i en epost til ABC Nyheter.

– Slike tiltak ville vært unødvendige hvis det ikke var noe vold eller oppmuntring til det som vi ser fra Peled og andre som deltar på slike arrangementer, sier Deek om møtet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan undergrave siste sjanse til tostatsløsning

– Israel er en apartheidstat

Miko Peled, som har skrevet boka «The General's Son - Journey of an Israeli in Palestine» («Generalens sønn - en israelers reise i Palestina») avviser at det kan bli to stater, et jødisk Israel og et arabisk Palestina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er det én stat med to nasjoner, med eksklusive rettigheter for jødiske folk. Eneste løsning er én demokratisk stat bygd på menneskerettigheter for alle, sier Peled.

– Israel liker å si at det er et perfekt demokrati, det eneste demokratiet i Midtøsten. Alle har rett til å stemme, også arabiske statsborgere av Israel, og alle har det bra, refererer Peled, men påstår det motsatte:

– En strøm av lover gjør forskjell på jødiske og arabiske innbyggere. Tror du palestinere kan kjøpe leiligheter hvor de vil i Tel Aviv? Og reiser de ut av landet, er det ikke sikkert at de får komme tilbake, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplever også at politiet ikke rykker ut ved kriminelle hendelser i palestinske bydeler, legger Peled til.

Israels ambassade: – Peled er antisemitt

For dokumentasjon på de sterke beskyldningene, viser Peled til det juridiske dokumentasjonssenteret for den arabiske minoriteten i Israel, Adalah.

– Israel er en demokratisk stat som sikrer full likestilling for alle sine innbyggere, uavhengig av etnisitet, religion og kjønn. Enhver påstand om at Israel ikke har samme lovverk for sine borgere, er misvisvende og feilaktige, skriver derimot Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek, i en epost til ABC Nyheter.

Deek reagerer sterkt på Peleds anklager.

Israels fungerende ambassadør: – Miko Peled uttrykker antisemittisk hat mot vår stat, sier George Deek. Foto: Israels ambassadeIsraels fungerende ambassadør: – Miko Peled uttrykker antisemittisk hat mot vår stat, sier George Deek. Foto: Israels ambassade

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer ikke som noen overraskelse at Peled deltar på et møte som inkluderer klassiske antisemittiske foredrag som «Jøder kontrollerer verdenspolitikken, økonomien og mediene», skriver Deek og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Peleds synspunkter er ikke langt unna dette. Mens andre uttrykker antisemittisme gjennom hat mot jøder som en religion og rase, uttrykker Peled sin antisemittisme gjennom hat mot deres stat, ved å si at «enhver jødisk by er en bosetting».

Programmet for konferansen i Kulturkirken Jakob, som var støttet av stiftelsen Fritt Ord, inneholdt ikke foredragene fungerende ambassadør Deek viser til.

– Slike arrangementer oppnår ikke annet enn ytterligere opptrapping av hatet mot Israel og dets innbyggere, kommenterer George Deek.

– Peled bruker løgn og desinformasjon

– Miko Peled bruker den notoriske, men forutsigbare teknikken med løgner og desinformasjon, denne gangen om forholdet mellom arabere og jøder innen Israel, fortsetter Deek.

– Som araber selv, med oppvekst i Tel-Aviv-Jaffa, er jeg forferdet over budskapet hans om apartheid. Jeg behøver vel ikke å si at hvis han hadde rett, kunne jeg ikke vært hvor jeg er i dag, sier Israels fungerende ambassadør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste ordinære ambassadøren Israel hadde i Norge, Naim Araidi, var også arabisk.

Les også: - Utbygging av nye israelske bosettinger er en menneskerett

Miko Peled en jødisk antisemitt?

– Folk som forkaster sionisme, blir beskyldt for å være antisemitter. Er alle jøder som snakker for palestinerne rasister da?, spør Miko Peled retorisk.

Han minner også om at den britiske utenriksministeren Arthur Balfour i 1917 erklærte støtte til tanken om å opprette et nasjonalt hjem for jødene i Palestina.

– Balfourerklæringen dreide seg om at en gruppe hvite kolonialister gir en annen gruppe hvite rasister andre folks land, bemerker Peled syrlig.

Les også: Norsk muslim får jødisk heder