Stoltenberg: – Europa må bidra

NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte mandag sin nye hjemby Brussel for å møte avtroppende alliansesjef Anders Fogh Rasmussen. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte mandag sin nye hjemby Brussel for å møte avtroppende alliansesjef Anders Fogh Rasmussen. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

Vi kan ikke bare gjøre oss avhengig av USA, sier NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Europa må bidra, og det tror jeg også Europa forstår. Alvoret har for mange blitt tydeligere etter den store uroen vi har sett i Ukraina, sier Stoltenberg på sitt andre besøk i NATOs hjemby Brussel etter utnevnelsen til ny toppsjef i verdens mektigste forsvarsallianse.

I et NATO der USA dekker godt over 70 prosent av utgiftene, har europeiske land kuttet i forsvarsbudsjettene i årene med nedgangstider. Både Washington og avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har rettet advarsler til Europa.

– Vi må ha et sterkere forsvar og et bedre forsvar, sier Stoltenberg, men understreker at det handler om bedre samarbeid og organisering i tillegg til «hvor mye vi bevilger».

Europaturné

– Vår oppgave er å finne den rette måten å håndtere det på. Det er mye diskusjoner i NATO om det. Vi er i gang. Det er ikke noe alternativ å fortsette akkurat som før, for verden rundt oss har endret seg, sier Stoltenberg til NTB i Brussel.

Litt over tre måneder før han tar over tømmene i NATO, er han tilbake i solskinnet i Belgias hovedstad for å forberede jobben.

Han har hatt sitt andre møte med Fogh Rasmussen i byen som fra oktober blir hans nye hjem. På europaturné skal han også innom Berlin, Warszawa og Paris de neste dagene på «NATO-skole».

Unngå rolleblanding

Men kontoret ute på NATOs hovedkvarter i utkanten av Brussel er ikke inspisert ennå.

– Jeg har ikke vært på NATO-hovedkvarteret siden jeg ble utnevnt, og jeg tror ikke jeg kommer til å vise meg der før jeg blir generalsekretær heller, sier Stoltenberg.

– Det har med roller å gjøre. NATO har én generalsekretær, sier han.

Den tidligere statsministeren ser store oppgaver vente når han først overtar kontoret 1. oktober.

– Vi ser uro og usikkerhet ved NATOs grenser. Det gjelder i Ukraina, i Nord-Afrika, vi ser det i Syria og i Irak.

Unngå nytt Irak

En av utfordringene blir å avslutte NATOs kampoppdrag i Afghanistan etter 13 års innsats. Volden og kampene i Irak skremmer.

USA trakk alle sine soldater ut av Irak i 2011 da landet ikke fikk en ny sikkerhetsavtale med landet. Både USA og NATO venter på en slik avtale med Afghanistan når kampoppdraget er over ved nyttår.

– NATO har ikke tenkt å gå til null, men opprettholde en militær tilstedeværelse for støtte, rådgivning og veiledning, sier Stoltenberg, men understreker at det hviler et ansvar på Iraks ledere for dagens situasjon.

Lære

– Man har ført en politikk som ikke har vært inkluderende, ikke har vært forsonende. Vår oppgave er å lære mest mulig av Irak for å unngå at noe lignende skjer i Afghanistan, sier den tidligere statsministeren.

– Det hviler også et stort ansvar på afghanske myndigheter, at de ikke fører en politikk som er splittende.