Åpen for alle - alltid

Oslofolk har dårligst alkoholholdninger til sjøs

Sommerferien er høytid for båtliv i norske fjorder. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
Sommerferien er høytid for båtliv i norske fjorder. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommer dårligst ut i en kartlegging av nordmenns holdninger til båtkjøring og alkohol. Se video av hva ordfører Fabian Stang mener om båt og alkohol nederst i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerferie betyr for mange høytid for båtkjøring, og for god mat og alkohol.

Og nærmere én av fire båtførerer på øst- og vestlandet oppgir at de ikke syns det er problematisk å drikke alkohol mens de kjører båt. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Leder av AV-OG-TIL, Kari Randen, er bekymret over at mange velger å kombinere båtlivet med alkohol.

– Det tyder jo på at mange viser dårlig alkovett på sjøen, og ikke forstå hvor farlig dette kan være, sier Randen til ABC Nyheter.

Oslo dårligst

Oslo kommer dårligst ut i undersøkelsen, bare 69 prosent av de spurte i hovedstaden oppga at de var helt enig i påstanden «alkohol og båtføring hører ikke sammen». Tallet er betydelig lavere enn på Østlandet generelt, hvor 77 prosent mener båt og alkohol ikke hører sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oslo skiller seg helt klart negativt ut. Det er vanskelig å si helt sikkert hvorfor holdningene er dårligere her, men det kan henge sammen med at man har en annen båt- og alkoholkultur i byen, sier Randen.

I Nord-Norge oppgir 85 prosent at de ikke syns alkohol og båtføring hører sammen, og de er dermed den landsdelen med AV-OG-TIL mener har best aloholholdninger til sjøs.

Les også: Politiet er forberedt på ferieinnrykk til sjøs

– Kvinner burde kjøre mer

Kari Randen mener flere kvinner burde kjøre båt. Foto: pressefotoKari Randen mener flere kvinner burde kjøre båt. Foto: pressefoto

I løpet av årets fem første måneder har 38 personer omkommet i drukningsulykker, mot 35 i fjor og 13 i 2012, viser Norsk Folkehjelps forløpige oversikt for 2014. I fjor var bruk av fritidsbåt den nest hyppigste årsaken til dødsfall på sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjøfartssdirektoratets ulykkesstatistikk for perioden 2003-2013 viser at det langt på vei er menn over 40 år som omkommer i fritidsbåtulykker. Over en fjerdedel av dem var beruset på ulykkestidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et paradoks at det er menn over 40 år som kjører mest båt og havner i flest ulykker, når vi ser at kvinner har bedre holdninger til sjøs, sier Randen.

Hun viser til at 85 prosent av kvinner oppgir at de er helt enig i påstanden "alkohol og båtføring hører ikke sammen". Bare 67 prosent av mennen som deltok i undersøkelsen oppga det samme. Samtidig viser undersøkelsen at kvinner kjører mindre båt enn menn.

– Vi ser at damene har best holdninger og havner i færrest ulykker. Jeg vil derfor oppfordre flere kvinner til å ta roret. Vi tror det vil kunne bidra til færre alkoholrelaterte ulykker, sier Randen.

Høyere promillegrense

Promillegrensen til sjøs er 0,8, mot 0,2 på veiene. Det betyr at mange båtførere selv med et par pils innabords, kan føre båt uten å bli straffet.

– Folk reagerer veldig forskjellig på alkohol, men det vi ser er at det ikke skal mye til før reaksjonsevnen svekkes noe, sier Randen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener båtførere bør tenke over at en ulykke til sjøs fort kan gå ut over andre.

– En utsetter ikke bare seg selv for fare når man drikker mens man kjører båt, men også passasjerende man har med seg, og båtene rundt, sier Randen.

– Vis alkovett

Randen oppfordrer folk til å vente med å drikke alkohol.

– Vis alkoholvett på sjøen, og vent med ankersdrammen til du har lagt til kai, sier hun.

Randen får støtte av ordfører i Oslo, Fabian Stang. Se hva han mener om Oslofolkets alkoholvaner til sjøs i videoen under.

Følger med

Oslo havnepolitiet har varslet at de kommer til å være på utkikk er verstingene blant båtfolket de kommende ferieukene.