Kan en USA-kritiker få Nobels Fredspris?

Jurister mener Snowden må få fredsprisen

Edward Snowden får støtte fra norske jurister, men Høyre mener det vil være feil å gi fredsprisen til ham. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Edward Snowden får støtte fra norske jurister, men Høyre mener det vil være feil å gi fredsprisen til ham. Foto: Reuters / NTB scanpix.

En rekke norske jurister mener at den amerikanske avhopperen Edward Snowden må få Nobels fredspris. Juristene støtter dermed professor i rettsvitenskap, Terje Einarsen, som nominerte Snowden tidligere i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einarsen sendte inn fire sider med tettpakkede argumenter i slutten av januar. En rekke jurister har nå stått fram for å vise sin støtte til nominasjonen, blant dem professor Jan Fridthjof Bernt, universitetsstipendiat Anine Kierulf, professor Bernt Hagtvet og advokat Jon Wessel-Aas, skriver Aftenposten.

Professor i statsvitenskap ved NTNU og USA-forsker Jennifer Leigh Bailey støtter også Einarsens forslag. Skulle Snowden bli tildelt fredsprisen, vil forholdet mellom Norge og USA forbli som i dag, mener hun.

– Det blir ikke som med Kina. Men president Barack Obama må selvfølgelig bli skuffet. Det kan også være en positiv ting å vise verden at det ikke bare er kinesiske dissidenter som får fredsprisen, men også amerikanske, sier Bailey.

Les også: Snowden: - Myndighetene kan kontrollere mobilen din

– Upassende

Første nestleder av justiskomiteen på Stortinget, Anders B. Werp (H) mener imidlertid at det vil være upassende å gi prisen til Snowden. Snowden er under etterforskning for lovbrudd, påpeker Werp.

– Snowden er under etterforskning for alvorlige lovbrudd, og det er USA som har åpnet etterforskning. USA er en rettsstat der man må stole på en objektiv rettsprosess, sier Werp, som legger til at det fortsatt er mulig at Snowden kan bli dømt som lovbryter.

Snowden, som anklages av USA for spionasje og forræderi, har det siste året hatt asyl i Russland.

Les også: Snowden sier han var spion «på alle nivåer»

Nominert av flere

I sin nominasjon sammenligner Einarsen Snowden med den tyske journalisten og pasifisten Carl von Ossietzky, som fikk fredsprisen i 1938 for å ha avslørt en opprustning av Tysklands flyvåpen.

Einarsen er ikke den eneste som har nominert Snowden til årets fredspris. I januar opplyste Sosialistisk Venstrepartis stortingsrepresentanter Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen at de to har nominert Snowden til fredsprisen.

I sin begrunnelse oppgir Solhjell og Valen at Snowden med sine avsløringer av amerikansk overvåking av datatrafikk har bidratt til tillit mellom nasjoner og mennesker som er nødvendig for fred.

Les også: Spiegel: - NSA overvåket 122 verdensledere

277 andre

Snowden er bare én av 278 personer og organisasjoner som er nominert til Nobels fredspris 2014. Det er det største antall nominasjoner noen gang, opplyste Den Norske Nobelkomité tidligere i år.

Av de 278 nominerte er 47 organisasjoner. Antallet nominerte er en økning på 19 fra forrige rekord og tilsvarer en oppgang på 7,3 prosent. Forrige rekord ble satt i fjor da 259 ble nominert.

Nobelkomiteen opplyser ingenting om hvem som er nominert. Det skyldes rett og slett at komiteens vedtekter forbyr det. Det er likevel en del kandidater som er kjent, blant annet fordi deres navn er offentliggjort av forslagsstillerne.

Vinner av fredsprisen blir kunngjort i oktober. Prisen deles ut 10. desember. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus