Røde flagg og roser ved Reiulf Steens båre

Bilder: TV 2
Bilder: TV 2

Tvisynet og det varme hjertelaget sto sentralt da familie, venner og partikamerater tok farvel med Reiulf Steen i Oslo Arbeidersamfund onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reiulf Steen:
 • Født 16. august 1933 i Hurum i Buskerud
 • Fabrikkarbeider fra 1950 til 1954, journalist i Fremtiden 1954-1958.
 • Sekretær i AUF 1958-1960, deretter formann 1961-1963.
 • Stortingsrepresentant for Oslo 1977-1985 og fra Akershus 1985-1992. Vararepresentant 1961-1965. Fra 1985 til 1989 var han Stortingets visepresident.
 • Samferdselsminister 1971-1972 og handelsminister 1979-1981.
 • Arbeiderpartiets leder 1975-1981, etter å ha vært nestleder fra 1965.
 • Leder for Buskerud Arbeiderparti 1954-1958 og Akershus Arbeiderparti 1983-1990.
 • Norsk ambassadør til Chile 1992-1996 og seniorkonsulent ved forskningsstiftelsen Fafo 1996-2000.
 • Hans siste lederverv var i Europabevegelsen 1999-2001, og i Norsk Folkehjelp 1999-2003.
 • Internasjonalt var han leder av styret i International Anti-Apartheid Movement 1961-1992, visepresident i Sosialistiske Internasjonale 1978-1983 og leder av Sosialistisk Internasjonales Chile-komité 1975-1990. Han var også formann i den internasjonale gruppa som meglet mellom Argentina og Storbritannia etter Falklandskonflikten 1982.
 • Død 5. juni 2013 i Oslo.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)


Reiulf Steens liv og innsats

 • Født 16. august 1933 i Hurum. Død 5. juni 2014.
 • Vokste opp i et typisk arbeiderhjem. Uten utdannelse utover folkeskolen innledet han karrieren som fabrikkarbeider, fortsatte som journalist og politiker. Beskrevet som en stor analytisk begavelse og en gudbenådet taler. Forfatter av flere bøker.
 • Steen tilhørte venstresiden i Arbeiderpartiet og tok alt som 25-åring plass i sentralstyret. I 1965 ble han nestleder og i årene 1975-1981 partileder, men han ble aldri statsministerkandidat. Partiuroligheter og helseproblemer ført til hans avgang.
 • Reiulf Steen var åpen om sine depresjoner og alkoholproblemer, som satte ham kraftig tilbake i avgjørende år. Like fullt spilte han en stor rolle for moderniseringen av Arbeiderpartiet og bidro sterkt til å holde partiet samlet etter EF-striden i 1972.
 • Steen har vært samferdselsminister og handelsminister og var innvalgt på Stortinget fra 1977 til 1992, deretter Norges ambassadør til Chile fram 1992.
 • De siste årene var Steen preget av Parkinsons sykdom.

(Kilde: NTB)

– Du var ikke noe maktmenneske. Du var først og fremst et søkende, samlende og engasjerende menneske. Du var ikke noe maktmenneske. Og dette holdt på å ødelegge deg i de posisjoner du tok på deg, sa Robert Steen ved farens båre.

Den eldste av Reiulf Steens fire sønner beskrev en varm og kjærlig, men også distré og ikke alltid nærværende pappa. En belest og kunnskapsrik mann med en sammensatt historie og et liv merket av den tid han vokste inn i og selv fikk prege.

– Du ble kvernet mellom politiske mastodonter som Einar Gerhardsen og Haakon Lie, sa Robert Steen.

Les også: Stoltenberg: – Steen var en stor tenker og stor taler

– Troende tviler

Eldstesønnen slo fast at faren var en troende tviler, en mann som sjelden var skråsikker og nettopp derfor var en så givende samtalepartner for så mange mennesker.

– Om jeg skulle dø i morgen, så ville jeg være fornøyd. Denne refleksjonen som var sann og oppriktig fra din side, gjør det lett å stå her å uttrykke det som er en floskel. Vi er ikke her for å sørge over en som er død, men å glede oss over et liv, en som turte å leve.

Gamle og unge profiler fra alle deler av arbeiderbevegelsen var til stede under bisettelsen i den ærverdige samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfund. Utenfor var en rød flaggborg oppstilt, inne var det pyntet med røde faner, hvite stearinlys og en mengde røde roser.

– I denne salen holdt Reiulf Steen noen av sine viktigste taler, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også: Et langt liv i politikken

Bukket

Støre bukket dypt ved Steens båre og slo fast at Arbeiderpartiet har mistet en av sine største.

– Reiulf Steens historie er en del av fortellingen om Norge. Han ble født inn i et klassedelt samfunn. Hjemme på Hurum lå arbeiderboligene nede på sletta, mens direktøren tronet øverst i åsen, sa Støre.

Også Støre trakk fram Steens tvisyn, men dvelte samtidig ved hans visjonære holdning, det internasjonale perspektivet og kjærligheten til Chile og Sør-Amerika..

– Han hadde beina i norsk jord og ansiktet vendt utover, som Martin Tranmæl sa. Hans solidaritet med de svakeste var uten grenser. Han var en søkende intellektuell som raust delte sin tro og tvil med andre, sa Støre.

Ungdommen

I salen med Steens store familie og vennekrets, satt nåværende Ap-profiler side om side med partikamerater fra årene han selv var aktiv i politikken. AUF var selvsagt også godt representert. Reiulf Steen hadde et stort hjerte for ungdommen i partiet og var selv æresmedlem av organisasjonen.

– Reiulf var en av de sjeldne. Han var et menneske med store ideer og et brennende engasjement. Han var og vil for alltid være vårt forbilde, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin tale.

Steen var selv ikke kristen, og minnehøytideligheten bar i stedet preg av hans livsvarige forhold til arbeiderbevegelsen. Ole Paus sang flere av sine vakreste sanger, men det ble selvsagt også allsang slik tradisjonen er i Arbeiderpartiet.

Den tidligere partilederen, statsråden og forfatteren Reiulf Steen døde 5. juni. Han ble 80 år gammel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus