Omstridt valg gjennomført i Syria

Mens borgerkrigen raser videre i Syria, ble det omstridte presidentvalget tirsdag gjennomført som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgresultatet vil trolig bli kunngjort torsdag, opplyser en ikke navngitt kilde nær regjeringen til AFP.

Selv om Bashar al-Assad har to motkandidater, er det ingen tvil om at han vil vinne valget med stor margin og gå inn i sin tredje sjuårs-periode som Syrias president. Valget har blitt omtalt som en farse og fordømmes av store deler av det internasjonale samfunnet.

– Surrealistisk stemning

I Damaskus var stemningen under valget «surrealistisk», ifølge AFPs reporter i byen. Mennesker i gatene som sang sin støtte til Assad, ble avbrutt av lyden av eksplosjoner.

Granatangrep fra opprørere rammet hovedstaden gjennom dagen, samtidig som regimets fly bombet opprørskontrollere områder i hovedstaden.

Les også: Assad går for knusende seier i Syria

Assad møtte tirsdag smilende opp i sentrum av Damaskus for å stemme på seg selv i presidentvalget.

Kledd i en mørkeblå dress gjorde Assad sin borgerplikt sammen med hustruen Asma. Paret ble fulgt av Syrias statlige TV-kanal, som også sendte bilder av lange køer utenfor valglokalene.

Åpningstidene til valglokalene i Syria ble utvidet med fem timer under tirsdagens valg. Årsaken var angivelig av massiv pågang fra folk som ville avlegge sin stemme i presidentvalget, ifølge den syriske valgkomiteen.

Den foreløpige valgdeltakelsen er på 47,5 prosent, rapporterte en statlig TV-kanal tirsdag kveld.

Les også: Minst 60 mennesker drept på tre dager

– Tragisk farse

På grunn av borgerkrigen i landet ble det bare avholdt valg i områder regimet kontrollerer. I over 60 prosent av landet var det derfor umulig å holde valg.

– En tragisk farse, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius om valget.

– Syrere som er i områder som kontrolleres av den syriske regjeringen, har valget mellom Bashar og Bashar. Denne mannen er blitt beskrevet av FNs generalsekretær som en forbryter, sier Fabius.

Det er første gang siden 1950-tallet at syriske velgere har mer enn én kandidat å stemme på, noe som har fått regimet til å insistere på at valget både er åpent og demokratisk.

Assads to motkandidater er forretningsmannen Hassan al-Nouri og Maher Hajjar, en lokalpolitiker fra Aleppo.

Utenriksminister Walid al-Moualem framholder at valget er første skritt på veien mot fred.

– Ingen i denne verden kan påtvinge det syriske folket sin vilje. I dag begynner veien mot en politisk løsning, sa Moualem idet han avla stemme omslynget av et syrisk flagg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus