Asylsvar til afghansk tolk forsinket av rot

Asylsøknaden til en 34-årig afghansk tolk som har bistått Norge i Afghanistan, har samlet støv i ni måneder, melder TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet sier de ikke fikk papirene før denne uken.

Mannen gjennomførte asylintervjuet i fjor sommer, og saken gikk videre til Forsvarsdepartementet, og så til Justisdepartementet 2. september i fjor. Deretter skulle saken videre til Utlendingsdirektoratet (UDI), men dette skjedde ikke.

Justisdepartementet skylder på Forsvarsdepartementet.

– Vi sendte opplysningene vi hadde om denne tolken til Justisdepartementet 2. september i fjor, opplyser underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet (FD) til TV 2.

Mandag denne uken sendte Forsvarsdepartementet saken på nytt til Justisdepartementet.

Les også: Justisministeren vil ikke beklage tolke-saken

Like før midnatt natt til onsdag sendte Justisdepartementet ut en pressemelding der de «på det sterkeste» avviser at saken til den afghansk tolken har «ligget og samlet støv» i departementet uten å bli behandlet.

Justisdepartementet sier her at de ikke fikk dokumentene fra Forsvarsdepartementet før mandag denne uken.

– Saken har absolutt ikke ligget hos oss. Hadde den gjort det ville den blitt behandlet på linje med de andre sakene hvor tolker har fått søke fra Afghanistan, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet til NTB.

Rask behandling

– Hva som er årsaken til at departementet først nå mottok saksdokumentene, kjenner vi ikke til, men vi beklager på det sterkeste at dette har gått utover søkeren, sier Skjøld-Lorange.

– Hadde utlendingsmyndighetene mottatt saken, ville den vært behandlet for lenge siden. Departementet vil sammen med UDI sørge for at saken blir raskt behandlet. Tolken vil få sin søknad vurdert etter samme regler og prosedyrer som andre asylsøkere, sier han.

Søkeren, en 34 år gammel tolk fra Afghanistan, bisto Telemarksbataljonen i fire år i Afghanistan. Han og hans familie bor fortsatt i landet, men måtte flytte fra sitt hjem da de ble oppsøkt av fremmede der de bodde.

Bakgrunn: Afghansk tolk kommer til Norge onsdag


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus