Meny

Porosjenko vil fortsette operasjon øst i Ukraina

Milliardæren og sjokoladefabrikkeieren Petro Porosjenko vil ha dialog med russerne, men vil ikke gi etter for Russlands krav om å stanse militæroperasjonen mot separatister øst i Ukraina. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko sier han vil fortsette militæroperasjonen mot separatister øst i landet, men han varsler at den skal få et annet «format» slik at den blir mer effektiv.

– Jeg støtter en fortsettelse av operasjonen, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sa Porosjenko under en pressekonferanse mandag, dagen etter at han sikret seg seieren i presidentvalget.

Porosjenko sier også at han vil bruke alle lovlige midler for å få Krim-halvøya tilbakeført til Ukraina. Krim ble i mars annektert av Russland til skarpe protester fra Kiev og vestlige land.

Ønsker dialog

Porosjenko fremholder at det er umulig å sikre stabilitet i Øst-Ukraina uten at Russland bidrar, og at han allerede i begynnelsen av juni ønsker et møte med russiske ledere.

– Jeg håper Russland vil støtte innsatsen for å takle situasjonen i øst. Vi vil ikke la Øst-Ukraina bli som Somalia, sier han og gjentar at han gjerne snakker med separatister som har lagt ned våpnene, men ikke terrorister som truer den ukrainske statens sikkerhet.

Les også: Lavrov: – Russland klar for dialog med Porosjenko

Samme regjering

Porosjenko opplyser at han vil beholde Ukrainas nåværende regjering, som ledes av statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Uttalelsene til Porosjenko ble gitt omtrent samtidig som Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte Ukraina mot å fortsette militæroperasjonen i øst. Også Lavrov ga uttrykk for et ønske om dialog med Porosjenko.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus