Meny

Eksperter skeptiske til ny smertestillende pille

Legemiddelverket anbefaler vanlig paracetamol, ikke kombinasjonspreparater, for akutt smertelindring. Ifølge legemiddelselsapet Sanofi virker nye kombinasjonspreparatet Paralen (innfelt) raskt og effektivt mot hodepine. Foto: Colourbox.com / Sanofi, Montasje: ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hodepinetablett som kombinerer tre virkemidler er i nå i salg i Norge. Kan gi magesår og blødninger, advarer eksperter.

Siden 1. mai har et nytt smertestillende legemiddel, Paralen, vært tilgjengelig i Norge.

Pillene som selges reseptfritt, kombinerer tre virkemidler: paracetamol (250 mg), acetylsalisylsyre (250 mg) og koffein (50 mg), skriver Dagbladet.

Ifølge pakningsvedlegget fra produsenten Sanofi, skal denne kombinasjonen av virkestoffer være mer effektiv enn bruk av hvert virkestoff alene.

Men professor og overlege ved avdelingen for anestesiologi ved Oslo universitetssykehus, Johan Ræder, er ikke begeistret. 

– Vi i fagmiljøet er skeptiske til slike kombinasjoner. Her er det også brukt en litt merkelig kombinasjon, sier han til Dagbladet.

Ræder forklarer at det er en lav dose smertestillende paracetamol. I tillegg er det betennelsesdempende acetylsalisylsyre, som tidligere var mye brukt, i blant annet Dispril, men som nå brukes lite på grunn av risiko for magesår og -blødninger. Det brukes i dag mest som blodfortynnende. Til slutt er det koffein, som Ræder mener har lite effekt, men kan gi bivirkninger. 

Les også: Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner

– Da blir det mye koffein og acetylsalisylsyre

Overlegen sier de først og fremst anbefaler paracetamol som smertestillende, opptil ett gram fire ganger daglig for friske voksne.

– Med dette kombinasjonspreparatet må du ta fire piller for å komme opp i ett gram paracetamol, da blir det mye koffein og acetylsalisylsyre, sier Ræder til avisa.

Daglig leder i Sanofi, Aksel Tunold, understreker at Paralen er et medikament som ikke er ment å bruke mot generelle smerter, men mot hodepine.

– Det er det Parlaen er godkjent for av Legemiddelverket. Enkeltkomponentene er brukt som generell smertelindring, men dette produktet er spesielt godkjent mot hodepine, sier han til ABC Nyheter. 

Han mener overlege Johan Ræders argument om at man må bruke fire tabletter Paralen for å komme opp i ett gram paracetamol, er irrelevant.

– Det er ikke meningen at man skal komme opp i ett gram. Når man kombinerer disse tre virkestoffene så gir det en additiv effekt, så to tabletter med Paralen mer effektivt enn et gram paracetamol når det gjelder lindring av hodepine, sier Tunold.

Mest solgt mot hodepine i USA

Legemidler som kombinerer paracetamol, acetylsalisylsyre og koffein er mye brukt mot hodepine i andre land i Europa, og i USA skal det være den mest solgte selvbehandlingen mot hodepine.

Paralen er det første legemiddelet som kombinerer disse tre virkestoffene, som har blitt godkjent for bruk i Norge.

– Kombinasjonsprodukter er relativt nytt i Norge, det er mer brukt i andre land. I USA og Europa er denne kombinasjonen veldig vanlig mot hodepine, fordi den er effektiv og virker raskt, sier Aksel Tunold i Sanofi.

Les også: – Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

– Paracetamol er førstevalget

Legemiddelverket har godkjent Paralen fordi det er godkjent i resten av Europa, skriver Dagbladet. Men medisinsk fagdirektør Steinar Madsen understreker at dette ikke bør være noe førstevalg. 

Legemiddelverket anbefaler vanlig paracetamol, ikke kombinasjonspreparater, for akutt smertelindring. 

– Acetylsalisylsyre kan gi magesår og mageblødning. Paralen skal ikke brukes av pasienter som tar blodfortynnende medisiner. Det bør heller ikke brukes av pasienter som tar en lav dose acetylsalisylsyre for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneblødning, sier Madsen til Dagbladet.

Han mener dessuten at koffein er unødvendig for de fleste og kan bidra til at det blir mer hodepine som følge av medikamentoverforbruk.

Aksel Tunold understreker at Paralen ikke skal brukes over lang tid. 

– Tablettene skal ikke brukes mer enn fire dager i strekk, sier daglig leder i Sanofi til ABC Nyheter.

Legemiddelverket har tidligere advart mot å kombinere paracetamol og ibuprofen (Ibux), fordi det gir en begrenset tilleggseffekt og større fare for bivirkninger.

Les mer: – Kombinasjon gir begrenset tilleggseffekt

Oppdatert med kommentarer fra Aksel Tunold i Sanofi.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus