Meny

Geir Pollestad om Frp-statsråd:

– Sylvi Listhaug har lettvint forhold til fakta

– Sylvi Listhaug styrer etter ideologi, og lar seg ikke påvirke av virkeligheten der ute, sier Geir Pollestad om ostetoll-striden. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge importerte mer ost i 2013 da omstridt ostetoll ble styrket, bekrefter Sylvi Listhaug (Frp) på spørsmål fra Geir Pollestad (Sp). Likevel hevder hun at ostetollen fører til redusert handel.

Det får lederen av Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Senterpartiet) til å reagere:

– En gjennomgående utfordring med Listhaug er at hun har et lettvint forhold til fakta, sier Pollestad til ABC Nyheter.

Striden dreier seg om ostetollen, som den rødgrønne regjeringen styrket for enkelte ostesorter fra 1. januar 2013. Det utløste ramaskrik fra visse hold i EU, og fra Frp og Høyre her hjemme.

– Jeg har registrert at enkelte osteforhandlere og forbrukere har uttalt til media at de mener utvalget har blitt dårligere. Det er noe man som forbruker- og matminister må skrive seg bak øret, sa Listhaug om ostetollen til Stortinget i november.

Les også: – Norske landbruksmotstandere verre enn Danmark i tollstrid

Vi importerer mer fra EU likevel

Påstanden om at forbrukere opplever et innskrenket utvalg i ostedisken fikk Pollestad til å sende et skriftlig spørsmål til statsråden:

– Kan Listhaug gi et faglig begrunnet svar på spørsmålet om utvalget av ost har blitt dårligere?, ville Pollestad vite.

Nå har han fått svar. Der bekrefter Listhaug at importen tvert imot gikk opp, også etter at tollsatsen på halvfaste og faste oster ble omgjort fra kronetoll til prosenttoll. 

Mengden av ost fra EU til Norge økte med 2,1 prosent fra 2012 til 2013. I dette tallet ligger en nedgang på 4,7 prosent i importen av de halvfaste og faste «masse»-ostene som tollvernet ble styrket på.

Men importveksten fra EU var mindre enn året før tollskjerpelsen: Den var på 4,5 prosent fra 2011 til 2012, opplyser Listhaug.

Hvordan utvalget av oster har blitt påvirket, kan Statens landbruksforvaltning ikke si noe om. Men Listhaug understreker at utviklingen av markedet ikke alene påvirkes av tollsatser, men også etterspørselen fra forbrukerne.

Les også: Norge importerte mer ost og andre landbruksvarer i 2013

Listhaug: – Reduserer osteimporten uansett

Så avslutter Sylvi Listhaug med konklusjonen Pollestad reagerer på:

«Uansett vil det likevel være slik at høyere tollsatser vil medføre redusert handel på kort eller lenger sikt».

– Det er ikke sånn at importen går ned fordi veksten går ned. Importen går faktisk fortsatt opp. Det er heller ingen holdepunkter for å si at importen som har gått ned, har redusert mangfoldet i ostedisken, sier Pollestad.

– Listhaug har overhodet ingen konkret dekning for sine påstander. Det store bildet er at utviklingen går i stikk motsatt retning av det hun påstår, legger han til.

– Men i det skriftlige svaret til deg, står jo statsråden fast på sitt?

– Det viser at hun har en ideologisk forankring for sin politikk som ikke lar seg påvirke av virkeligheten der ute. Det syns jeg er problematisk, sier lederen av Stortingets næringskomite.

Sylvi Listhaug ønsker ikke å kommentere Pollestads uttalelser.

Les også: – Vidar Helgesen legger seg flat for sine venner i EU!

Les Sylvi Listhaugs svar om ostetoll

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus