Meny

Døde av hjerteinfarkt etter mislykket henrettelse i USA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En drapsmann i USA døde av hjerteinfarkt etter at han ble forsøkt henrettet med en ny type giftblanding.

Clayton Lockett ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma.

Den nye giftblandingen, som aldri har vært brukt før, er en kombinasjon av beroligende middel, bedøvelse og en dødelig dose gift.

Hjerteinfarkt

Tretten minutter etter at han fikk sprøyten, ble Lockett imidlertid urolig og begynte å mumle, og legen som var til stede stanset henrettelsen. Mindre enn en time senere fikk Lockett hjerteinfarkt og døde, skriver nyhetsbyrået AFP.

En talsmann for fengselet sier de tror en blodåre sprakk slik at all giften ikke kom inn i kroppen.

– Etter at han var blitt erklært bevisstløs begynte han å vri seg i smerte. Han bet sammen tennene og kroppen rykket. Han mumlet uforståelige ord, men så ut til å ha det veldig vondt, sier Ziva Branstetter, redaktør for lokalavisen Tulsa World, til TV-kanalen MSNBC.

Kort tid etter dette lukket fengselsvakten persiennene så de fremmøtte reporterne ikke kunne se hva som skjedde i henrettelsesrommet.

Europeisk giftstopp

Tidligere ble dødsdømte fanger i USA henrettet med en giftcocktail av legemidler produsert i Europa. Blant annet ble bedøvelsesmiddelet pentobarbital fra det danske legemiddelkonsernet Lundbeck brukt. I 2011 gjorde Lundbeck og andre legemiddelselskaper om på distribusjonssystemene sine for å unngå at middelet skulle brukes til henrettelser.

Dette har fått 32 amerikanske delstater til å forsøke å utvikle nye dødelige giftblandinger til sine henrettelser, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

– Siden de europeiske produsentene trakk seg ut, har det vært to rapporterte tilfeller hvor fanger tydelig har blitt plaget før de døde. I den amerikanske grunnloven står det at ingen dødsstraff skal være uvanlig eller grusom, sier Jon Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge til VG.

Utsatt i flere uker

Henrettelsen av Lockett var utsatt i flere uker på grunn av rettslig strid om den nye giftcocktailen. Advokatene mente at delstaten holdt tilbake viktige opplysninger om giften.

Som følge av den mislykkede henrettelsen ert henrettelsen av en annen fange, Charles Warner, utsatt i 14 dager. Warner og Lockett skulle etter planen begge henrettes tirsdag, i delstatens første dobbelthenrettelse på 80 år.

Lockett var dømt til døden i 2000 for voldtekt og drap på en ung kvinne han bortførte, slo og begravde levende. Warner var dømt i 1997 for å ha voldtatt og drept en elleve måneder gammel jente.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus