Breivik-avhør på avveie

Et langt og sensitivt avhør av terrordømte Anders Behring Breivik forsvant fra et låst kontor på Politihuset i Oslo i august 2011. Foto: NTB scanpix.
Et langt og sensitivt avhør av terrordømte Anders Behring Breivik forsvant fra et låst kontor på Politihuset i Oslo i august 2011. Foto: NTB scanpix.

Et langt og sensitivt avhør av terrordømte Anders Behring Breivik forsvant fra et låst kontor på Politihuset i Oslo i august 2011. Spesialenheten for politisaker mener politiansatte sto bak tyveriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en mulig straffbar handling begått av ansatte i politiet, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til Dagsavisen.

Han anser ikke Breiviks advokater eller andre partsrepresentanter i 22. juli-saken som part. Verken Breiviks forsvarer Geir Lippestad eller de øvrige advokatene som har bistått i forsvaret av Breivik har vært kjent med at avhøret var kommet å avveie.

Spesialenheten mener det ikke var behov for å varsle noen da tyveriet ble registrert i august 2011.

Les også: Breivik vurderer å gå til sak mot isolasjon i fengselet

– Jeg ser ikke at det var Spesialenhetens ansvar å varsle de andre aktørene i 22. juli-saken da tyverianmeldelsen ble henlagt i april 2012. Dersom det var grunn til å tro at det var opplysninger på avveie i 22. juli-saken, som kunne skade etterforskningen av den, eller på noe vis ramme sakens parter, ville det ha vært Oslo politidistrikts ansvar å varsle, sier Presthus.

Det ville likevel ikke ha vært et taushetsbrudd dersom Oslo-politiet hadde valgt å varsle Lippestad om tyveriet, legger han til.

Ifølge Dagsavisen var dette et av de viktigste avhørene av Breivik. Det 42 sider lange avhøret ble stjålet fra et låst kontor i Politihusets sjette etasje mellom klokken 21 den 23. august og klokken 8.35 den 24. august 2011.

Ledelsen i Oslo politidistrikt anmeldte tyveriet til Spesialenheten.

Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra uttrykker at de er sjokkerte over nå å få vite at avhøret kom på avveie.

Personvernpolicy