Eksperter advarer mot F-16-krise i Luftforsvaret

Eksperter advarer mot at kampflyvåpenet i Luftforsvaret kan kollapse før de nye F-35-flyene er operative. Bare 15 av 57 F-16-fly (bildet) er til tider operative.
Illustrasjonsfoto: Ivan Alvarado/Reuters/NTB scanpix
Eksperter advarer mot at kampflyvåpenet i Luftforsvaret kan kollapse før de nye F-35-flyene er operative. Bare 15 av 57 F-16-fly (bildet) er til tider operative. Illustrasjonsfoto: Ivan Alvarado/Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter advarer mot at kampflyvåpenet i Luftforsvaret kan kollapse før de nye F-35-flyene er operative. Til tider er bare 15 av 57 norske F-16-fly operative.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Vi Menn er personellflukt blant flyteknikerne som vedlikeholder de aldrende kampflyene, blant årsakene til at Forsvaret ikke klarer å holde flere fly i operativ stand. Mangelen på teknikere fører også til at mange piloter ikke tilfredsstiller NATO-kravet om 180 flytimer i året.

Les også: Forsvaret bryter egne minimumsstandarder

Stor omstilling

– Med bare 15 kampfly vil Norge kunne ha for dårlig utholdenhet og for lavt trykk dersom Norge blir truet eller angrepet og det virkelig blir bruk for flyene, sier Nils Holme. Han er forsker og tidligere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

En av grunnene til at Forsvaret mangler teknikere er at mange har sagt opp fordi de ikke vil flytte når flystasjonen i Bodø skal legges ned til fordel for Ørlandet.

Hemmelige, interne analyser viser at Norge allerede i 2016 kan oppleve en kritisk svekkelse av jagerflyberedskapen dersom det ikke tilføres mer penger og mer kompetent personell, skriver bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO vil styrke forsvaret

Bedre i år

Forsvaret vil ikke kommentere hvor mange av F-16-flyene som er operative fordi det er hemmeligstemplet.

– Kampflyvåpenet vårt er kapabelt og blant de beste i NATO i dag. Selv om vi hadde litt problemer i fjor med å opprettholde produksjonen vår, av forskjellige årsaker, har vi kontroll på det. I år er vi tilbake på det produksjonstempoet vi skal ha. Målene vi har satt oss, vil vi nå, sier generalinspektør Per Egil Rygg i Luftforsvaret til NRK.

– Avgangen er for stor for en del personellkategorier. Det er langt fra en ideell situasjon, og den bekymrer meg. Derfor kreves det både kortsiktige og varige tiltak, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Vi Menn.