Psykiatrisk rapport: Lommemannen kan prøveløslates

En psykiatrisk rapport slår fast at overgrepsdømte Erik Andersen kan prøveløslates. Det er lav risiko for nye overgrep, ifølge psykiateren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepsdømte Erik Andersen har sendt en begjæring om at han vil løslates når minstetiden utløper til sommeren, skriver VG.

Les også: Mener «lommemannen» må kastreres

Visse vilkår

En av psykiaterne ved Ila fengsel, Randi Rosenqvist, mener at risikoen for nye overgrep er så lav at Andersen bør kunne prøveløslates, under visse vilkår.

– Jeg kan bekrefte at jeg har skrevet en innstilling og at dette er konklusjonen. Men taushetsplikten gjør at jeg ikke kan kommentere saken utover dette, sier Rosenqvist til avisen.

I 2010 ble Andersen dømt for overgrep mot i alt 66 gutter. Straffen ble satt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år.

Les også: - Lommemannen er endelig tatt

Skeptisk

Statsadvokat Per Egil Volledal, som var aktor i rettssaken mot Andersen, er svært overrasket over rapporten.

– Jeg må si jeg ble overrasket da begjæringen kom fra Andersen for noen uker siden. Påtalemyndigheten er meget skeptiske til at det går an å kurere pedofili, og vi snakker her om overgrep mot til sammen 66 gutter, sier Volledal.

Under rettssaken i 2010 konkluderte de to rettpsykiaterne Henning Værøy og Pål Grøndahl med at Andersen var pedofil, og at det ville være veldig krevende for ham å skifte atferd.

I 2010 skrev lagmannsretten at det var nærliggende fare for at Andersen på ny ville begå seksualforbrytelser. I tillegg var de kritiske til effekten av psykologbehandlingen av den tiltalte.